Nieuws

Beleggers nerveus om Oekraïne

Miljarden uit overheidskas verdwenen

donderdag 27 februari 2014
Beleggers nerveus om Oekraïne

Beleggers hebben zich tot nu toe nog niet druk gemaakt om de onlusten in de Oekraïne. Hoe erg het voor de getroffen inwoners ook is, voor beleggers speelt het probleem binnen tot de landsgrenzen. De invloed op de economie in andere landen is dan ook beperkt. Althans, tot nu toe. Net als bij eerdere opstanden ligt het gevaar op internationale verspreiding op de loer. De eerste duidelijke tekenen komen van buurland Rusland, dat haar leger mobiliseert. Als de landen diplomatie op een zijspoor zetten, stijgt het risico op militair ingrijpen.

Bij de problemen tussen Rusland en Oekraïne speelt de Krim een belangrijke rol. Dit schiereiland ligt in het zuiden van Oekraïne. De vele Russen die in dit gebied wonen, zijn er uiteraard voorstander van een nauwe samenwerking met Rusland. Ze staan met dit standpunt tegenover veel inwoners van  Oekraïne, die een samenwerking met Europa meer zien zitten. 

Russen gevechtsklaar
Het is een rare situatie. De verjaagde president van Oekraïne heeft zijn heil gezocht in Rusland. Hij ziet zichzelf nog steeds als president. De interim-regering die het bewind overnam, heeft nu voormalig parlementsvoorzitter Arseni Jatsenjoek verkozen tot premier. De nieuwe regering is beduidend minder Ruslandgezind.

Na wat dreigende taal over en weer is Rusland gestart met het klaarstomen van het leger. Poetin zal ingrijpen wanneer de positie van Russen in gevaar komt, zo is de verklaring voor het militaire vertoon. Aan de hand daarvan geeft Oekraïne aan geen ruzie te zoeken maar wel te reageren op dreiging. Kortom, een wat explosieve situatie waar verdere escalatie niet ondenkbaar is.

Miljarden verdwenen
Wie denkt dat Nederland met haar begrotingstekort een probleem heeft, ziet nu dat het altijd erger kan. De kersverse premier luidde direct de noodklok over de financiële situatie in Oekraïne. Maar liefst 27 miljard euro aan leningen, onder andere verstrekt door Rusland, is compleet verdwenen. Daarnaast zou de afgelopen jaren meer dan 50 miljoen euro naar belastingparadijzen zijn overgeheveld.

Intussen klopt Oekraïne bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) aan voor nieuwe leningen. De overheid heeft dit nodig aangezien de staatskas nagenoeg leeg is. Ook de Verenigde Staten heeft financiële hulp toegezegd.

Politieke belangen
Inmiddels bemoeien zowel Rusland als Europa en de Verenigde Staten zich met de situatie. Het complexe is dat politieke belangen grotendeels het standpunt van landen bepalen. Europa is voorzichtig, om de toevoer van olie uit Rusland niet in gevaar te brengen. De Amerikanen zullen de situatie aangrijpen om meer grip op het land te krijgen, ten koste van Rusland. Oekraïne wil kiezen voor Europa, maar moet voorkomen de Russen hiermee te schofferen. En de Russen zelf zien Oekraïne het liefst als onderdeel van... Rusland.

Terug naar de aandelenbeurs. Daar is te merken dat beleggers in Europa de situatie afwachten en even een stapje terug doen. Het is te hopen dat de huidige regering de situatie weet te stabiliseren en dat er in de omringende landen geen soortgelijke onlusten ontstaan.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie