Nieuws

Belastingaangifte? Wacht nog even!

Van uitstel komt… gemak

donderdag 30 januari 2014
Belastingaangifte? Wacht nog even!

Dit artikel uit 2014 is verouderd: het gaat over belastingjaar 2013 (de aangifte die je in april 2014 moet regelen). Wil je meer weten over je belastingaangifte over belastingjaar 2014? Bekijk de meest recente artikelen over belastingaangifte 2015.

Button Belasting 2014 2015
Binnen anderhalve maand moet je belastingaangifte de deur uit. Gewoon even voor gaan zitten, zou je zeggen. Snel afronden, dan ben je er vanaf. Toch niet: je kunt beter nog een week of twee wachten. Je aangifte is dan grotendeels automatisch ingevuld, een mooie voorzet die je heel wat uitzoekwerk scheelt. Hoe zit het als je extra tijd nodig hebt? En waar kun je terecht voor advies en informatie?


Gebruik je het online aangifteprogramma, dan biedt de Belastingdienst je vanaf 1 maart een vooraf ingevulde aangifte aan. De reeds bekende gegevens zijn dan alvast voor je genoteerd: je inkomen en de WOZ-waarde van je woning bijvoorbeeld. Die informatie ontvangt de Belastingdienst van andere instanties. Ook eventuele toeslagen en kortingen worden vast voor je ingevuld. Zo hoef je zelf alleen nog te controleren of de gegevens kloppen en of er nog aanvullingen nodig zijn. Handig! Vooral nog even deze maand afwachten dus.

Uitstel wordt lastiger
Je moet aangifte doen vóór 1 april. Lukt het je niet op tijd aangifte te doen, dan kun je om uitstel vragen. De Belastingdienst deed hier voorheen niet zo moeilijk over: je kreeg automatisch vijf maanden uitstel toegekend. Daar komt nu verandering in. Met ingang van dit jaar geldt: heb je de afgelopen twee jaar ten minste één keer niet óf te laat aangifte gedaan, dan wordt je verzoek afgewezen.

Ben je voorheen altijd op tijd geweest met de aangifte, dan kun je nog wel uitstel aanvragen. Dat kan telefonisch, online of schriftelijk. Doe dit wel vóór 1 april. Vervolgens heb je tot 1 september de tijd je aangifte in orde te maken.

Belastingtelefoon onder vuur
Het Nederlandse Belastingstelsel is behoorlijk complex. Geen wonder dat de Belastingdienst een informatieteam beschikbaar heeft voor vragen, advies en aanvullende informatie. De BelastingTelefoon (0800-0543) is er speciaal om je vragen te beantwoorden. Toch blijkt dat niet altijd goed uit te pakken. Eerder dit jaar deed de Consumentenbond onderzoek naar de deskundigheid van de telefonische helpdesk. Met zeventig contactmomenten (zeven verschillende vragen, elk gesteld aan tien medewerkers) bleek bijna twee derde van de antwoorden onjuist of onvolledig.

De Belastingdienst geeft zelf aan niet verantwoordelijk te zijn voor incorrecte voorlichting. Een dubieus standpunt. Een informatiedienst die zich niet verantwoordelijk voelt voor foute antwoorden, daar is het moeilijk op vertrouwen. Dat maakt de BelastingTelefoon een handige helpdesk voor eenvoudige vragen of een extra controle, maar je kunt er niet van op aan.

Eigen verantwoordelijkheid
De Belastingdienst houdt vast aan eigen verantwoordelijkheid. Gelukkig kom je zelf een heel eind. De Belastingaangifte wordt ieder jaar eenvoudiger, met name omdat er steeds meer vooraf ingevuld is. Controleer wel goed of de gegevens kloppen - je bent zelf verantwoordelijk voor een juiste aangifte.

Voor gratis advies en informatie over je persoonlijke omstandigheden ben je al snel aangewezen op vrijwilligers en studenten, bijvoorbeeld via de lokale belasting- of rechtswinkel. 100% betrouwbaarheid is hier ook niet gegarandeerd. Heb je écht een complexe aangifte, bijvoorbeeld omdat je vorig jaar gescheiden bent, dan is een belastingconsulent of -adviseur zeker aan te raden. Je bent dan zeker van een correcte aangifte, waar bovendien alle fiscale mogelijkheden goed benut worden. Professionele hulp kost je over het algemeen een fractie van wat een foute aangifte je zou kunnen kosten.

Voorts vind je online natuurlijk volop informatie. Ook Wegwijs zal de komende weken volop aandacht hieraan besteden. Begin maart, zodra de vooraf ingevulde aangifte beschikbaar is, geven we je volop tips om je aangifte zo goed mogelijk in te vullen. Bovendien presenteren we een digitale belastingspecial uit vol praktische tips en achtergrondinformatie, speciaal voor leden van Wegwijs. Wordt vervolgd!


Meer weten over de belastingaangifte 2014?

  • Lees ook het vervolg op dit artikel: Belastingaangifte 2014: mis geen aftrekposten
  • Lees onze digitale belastingspecial, vol praktische tips en achtergrondinformatie. Hierin vind je meer info over de basics (hoe werken aftrekposten eigenlijk?), maar ook specifieke info per levensfase (welke kortingen gelden voor gezinnen met kinderen, welke voor studenten en welke voor senioren?) en hoe bijvoorbeeld de kinderopvang qua belastingen in elkaar zit. Voor iedereen van toepassing dus.

I Magazine Belasting

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie