Nieuws

Aantal beschikbare woningen per koper daalt snel

In half jaar van 36,6 naar 20,9 koophuizen

maandag 10 februari 2014
Aantal beschikbare woningen per koper daalt snel

'De woningmarkt trekt aan', een de laatste maanden veelgehoorde uitspraak. De grootste makelaar in Nederland, Makelaarsland, komt op basis van de bewegingen van januari 2014 tot de conclusie dat afgelopen maand veel beter scoort dan dezelfde maand een jaar geleden. Niet voor het eerst in de afgelopen maanden klinken er positieve geluiden over de woningmarkt. Komt de zon inderdaad boven de horizon of klampen makelaars zich vast aan ieder straaltje licht? Een blik op de verhouding tussen het aantal kopers en verkopers geeft hierover meer helderheid.

Naast Makelaarsland geven ook het Kadaster en de NVM aan dat het dieptepunt van de crisis is gepasseerd. Deze uitspraken zijn gebaseerd op cijfers van een groot deel van de woningmarkt. Al eens eerder leek het lek echter boven en voerde optimisme de boventoon. Het huidige aantal beschikbare woningen per koper lijkt de zonnige visie nu daadwerkelijk te onderstrepen. 

Woningaanbod lager
Sinds april vorig jaar daalt het aantal beschikbare bestaande koopwoningen. Tegelijk stijgt het aantal kopers en potentiële kopers. In april 2013 stonden in totaal 277.617 woningen te koop, het hoogste aantal ooit. Dat aantal is in 7 maanden tijd gezakt naar 250.753.

Meer kopers
In juli 2013 kwam het gemiddelde aantal kopers met 7370 per maand terecht op het laagste niveau van deze eeuw. Iedere koper had destijds de keuze uit gemiddeld 36,6 beschikbare koopwoningen. Nog nooit hadden kopers zoveel keuze als in die maand.

Sinds vorige zomer is het aantal kopers elke maand toegenomen. Tegelijk nam het beschikbare woningbestand af. Op dit moment ligt het landelijk gemiddelde op 11.989 kopers per maand. Door deze tendens daalt het aantal beschikbare woningen naar een gemiddelde van 20,9 per koper. Een dergelijk laag niveau hebben we sinds 2009 niet meer gezien.

Woningmarkt nog lang niet normaal
Overigens zijn we nog heel ver weg van een normale woningmarkt. Van een gemiddelde markt kan pas worden gesproken bij een aanbod van circa 105.000 woningen en zo'n 15.000 kopers per maand. In zo'n markt in evenwicht staan gemiddeld 7 koopwoningen per koper beschikbaar. Daar zij we dus nog ver vanaf.

Magere jaren voorbij
Gebaseerd op historische cijfers lijkt het aannemelijk dat in de komende drie maanden het woningaanbod per koper weer iets zal toenemen. De verwachting is echter dat na april van dit jaar het aantal kopers sterk zal stijgen. In juli 2007 nam, na een lange periode van hausse op de woningmarkt, het aantal verkooptransacties voor het eerst af. Het lijkt er dus op dat over enkele maanden een periode van zeven magere jaren wordt afgesloten.

In de afgelopen maanden was daarnaast voor het eerst sprake van een vorm van stabilisatie in de huizenprijzen. Langer wachten op lagere prijzen heeft vermoedelijk weinig zin. Bovendien staat de rente momenteel op het op één na laagste renteniveau sinds het jaar 1540 (alleen juli 2005 lag de rente nog iets lager). Zelfs inclusief de sinds vorig jaar verplichte aflossing van de hypotheek liggen de maandlasten nu gemiddeld lager dan in 2005. Alle reden om aan te nemen dat het dieptepunt nu inderdaad voorbij is.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie