Nieuws

30 jaar beleggen in aandelen: altijd winst!

Minimaal 3%, maximaal 10% winst per jaar

dinsdag 25 februari 2014
30 jaar beleggen in aandelen: altijd winst!

Beleggen in aandelen: veel Nederlanders associëren dit vooral met de risico's die eraan kleven. Ten onrechte, zo blijkt uit onderzoek van Allianz. Wie minimaal 30 jaar belegt in aandelen maakt volgens de onderzoekers altijd winst: minimaal 3% en maximaal 11%. Nooit heeft iemand verlies gemaakt over zo'n lange periode. Niet sparen dus voor je pensioen, sabbatical of lijfrente, maar beleggen.

Wie geld over heeft en dit apart wil zetten, heeft globaal gezien maar een paar keuzes: geld op een spaarrekening zetten, geld vastzetten op een depositorekening of geld beleggen in aandelen, obligaties of vastgoed. Sparen is onder de meeste Nederlanders veruit favoriet. Deposito's zijn veel minder in trek, en beleggen doet zelfs maar een paar procent.

Wat levert het meeste op?
Sparen levert op dit moment weinig op: 1,2% bij ABN AMRO en 1,25% bij ING. Wie z'n geld langer vast wil zetten, is al beter af. Tien jaar je geld vastzetten op een deposito levert 3,5% rente op. Dertig jaar beleggen levert in het slechtste geval 3% rente en in het beste geval 11% rente op, gemiddeld. Daar ben je, als je je geld lang vastzet, dus het beste af.

Resultaten na 30 jaar:

    Rendement Inleg Resultaat na 30 jaar
Vrij opneembaar sparen 1,20% € 10.000 € 14.303
Spaardeposito (3 x 10 jaar) 3,50% € 10.000 € 28.068
Beleggen (30 jaar) 7,00% € 10.000 € 76.123


Wat zijn de risico's?
Ooit werd gedacht dat de risico's van spaarders veruit het kleinst waren. Problemen bij Icesave en DSB toonden echter aan dat ook sparen geen 100% veilige garantie is. Beleggen wordt juist altijd gezien als risicovol, maar op zeer lange termijn zijn die risico's er niet.

Voor welke termijn is beleggen aan te raden
Beleggen als particulier doe je voor de lange termijn. Een minimum van 10 jaar is een bekende looptijd. Het risico voor 10 jaar beleggen in aandelen is klein, maar niet nihil. Wie in 1999 tien jaar lang in de grootste aandelenfondsen van de Verenigde Staten belegde, zou 3% per jaar hebben verloren. De internet- en de kredietcrisis waren hiervan de oorzaak.

Na 20 jaar is het risico kleiner en na 30 jaar beleggen is het risico compleet verdwenen. Je rendement is dan altijd positief, je loopt geen risico. Tenminste, sinds het jaar 1800 is verlies op aandelen die 30 jaar vaststonden nog nooit voorgekomen.

30 jaar niet vrij kunnen beschikken over je geld is met name interessant als je spaart voor later: bijvoorbeeld als persoonlijke aanvulling op je pensioen, als je eerder wilt stoppen met werken of voor een toekomstige wereldreis. Zelfs als je vermogensrendementsheffing moet betalen, kan het gemiddelde beleggingsrendement aantrekkelijk zijn.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie