Nieuws

WOZ te hoog? Bezwaar maken!

Waar is de WOZ op gebaseerd?

vrijdag 31 januari 2014
WOZ te hoog? Bezwaar maken!

Een dezer dagen valt 'ie weer op de mat: de WOZ-beschikking. Hoe schat de gemeente de marktwaarde van jouw woning: is je huis meer of minder waard geworden? Dat is natuurlijk interessante info. Maar klopt de visie van de gemeente? Lang niet altijd. Wat heeft dat voor gevolgen en wat doe je eraan?

Een nieuw jaar, nieuwe belastingaanslagen. Heb je een koopwoning, dan betaal je allerlei belastingen die zijn gebaseerd op de waarde van je woning. Die waarde stelt de gemeente voor je vast: de WOZ-waarde (Wet Onroerende Zaken). Is deze te hoog, dan betaal je teveel belasting. Is deze te laag, dan betaal je te weinig belasting. Dat laatste vind je vermoedelijk niet zo erg, maar ook een te lage WOZ-waarde kan nadelen hebben.

Om welke belastingen gaat het?
De WOZ-waarde is grondslag voor de volgende belastingen:

Soms kun je de WOZ-waarde ook gebruiken worden om de waarde van je woning als onderpand voor een lening aan te tonen, bijvoorbeeld bij de aanvraag van een (tweede) hypotheek. In dat geval is het juist zaak dat de WOZ-waarde niet te laag is.

Waar is de WOZ op gebaseerd?
Je gemeente baseert de WOZ-waarde op de waarde van 'vergelijkbare' woningen in jouw omgeving. 'Vergelijkbaar' is discutabel, want hoe zijn woningen te vergelijken? Als in een wijk twee hoekwoningen dezelfde oppervlakte hebben, met een tuin en een garage, zijn ze dan evenveel waard? Niet als een van de woningen een gloednieuwe dakkapel, fors achterstallig onderhoud, of een tweedehandsautohandel als buurman heeft… De woningwaarde wordt daardoor flink beïnvloed.

Hoe bereken ik de reële waarde?
Bij de gemeente kun je de referentiepanden opvragen: de woningen waarmee jouw huis vergeleken werd. Heb je het idee dat je te hoog ingeschaald bent, kijk dan wat de verschillen zijn tussen deze woningen. Zijn de woningen van je buurtgenoten duidelijk minder waard, dan loont het de moeite bezwaar te maken tegen de voor jouw woning vastgestelde WOZ-waarde. Een makelaar of taxateur kan je eventueel helpen om de reële waarde van je woning vast te stellen. Vaak kom je met google en een indicatie van bijvoorbeeld kosten voor achterstallig onderhoud een heel eind.

Let op: de beschikking die je begin dit jaar ontvangt, toont de WOZ-waarde op 1 januari 2013. De vorige aanslag dateert van januari 2012, je kunt dus bekijken wat je woning gedurende 2012 meer of minder waard is geworden. Twijfel je over het verloop van de woningwaarde? Makelaarsvereniging NVM biedt een handig overzicht van de gemiddelde prijsontwikkeling over deze periode, gesplitst in type woning per regio. Dit geeft je een idee van de prijsontwikkeling van je eigen woning.

En wat levert dat op?
De opbrengst is natuurlijk afhankelijk van het verschil tussen de vastgestelde en échte WOZ-waarde. Reken erop dat je bij een goedgekeurd bezwaar enkele tientjes tot een paar honderd euro minder belasting betaalt.

Een rekenvoorbeeld: Jurgen woont in Alkmaar en heeft een mooie vrijstaande woning die ongeveer € 275.000 waard is. De gemeente Alkmaar schat de marktwaarde op € 320.000. Onderstaand de door hem te betalen belastingen die gebaseerd zijn op zijn WOZ-waarde:

WOZ-waarde 
Weet Jurgen een gegrond bezwaar te formuleren, dan bespaart hij dit jaar dus € 200.

Wat een gegrond bezwaar precies oplevert, hangt af van waar je woont. Iedere gemeente hanteert een eigen tarief voor de verschillende belastingen. Je kunt deze tarieven vinden op de website van jouw gemeente of op je belastingaanslag. Het Eigenwoningforfait is daarnaast afhankelijk van het belastingtarief inkomstenbelasting dat je betaalt.

Hoe maak je bezwaar?
De bezwaarprocedure verschilt per gemeente. Op je WOZ-beschikking kun je terugvinden hoe je bij jouw gemeente bezwaar aantekent. Ook op de website van je gemeente is deze informatie terug te vinden. Soms zelfs met een formulier, waarop je slechts enkele persoonlijke gegevens en je reden van bezwaar hoeft in te vullen.

Daarnaast zijn er volop websites en online tools die je a) voorrekenen hoeveel je kunt besparen en b) het bezwaar voor je uit handen kunnen nemen. Vaak is dat op no cure, no pay-basis: het kost je hoe dan ook géén geld. Het kan je wel een percentage van de opbrengst kosten. In dat geval blijft er soms weinig van het eventuele voordeel voor je over, en kun je het bezwaar misschien beter zelf indienen.

Conclusie: ja, bezwaar maken heeft zin. Reken je echter niet rijk, in de meeste gevallen gaat het om enkele tientallen tot een paar honderd euro. Rijk word je er niet van, maar een leuke extra is het zeker. Houd er rekening mee dat bezwaar maken kan tot uiterlijk 6 weken na dagtekening van de beschikking.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie