Nieuws

Woningverkoop: beste kwartaal sinds start crisis

Dieptepunt achter de rug

donderdag 9 januari 2014
Woningverkoop: beste kwartaal sinds start crisis

Goed nieuws vandaag! De woningmarktcijfers over vorig jaar zijn bekend: de laatste drie maanden van 2013 zijn er meer huizen verkocht dan in alle andere kwartalen van de afgelopen vijf jaar. Positief dus. Bovendien lijkt de prijsdaling achter de rug en neemt ons vertrouwen in de markt langzaam toe. Met een roerig jaar op zak lijken voor 2014 nu alle lichten op groen te staan. Kan de vlag uit? 

Vandaag presenteerde makelaarsorganisatie NVM de cijfers van het vierde kwartaal vorig jaar: het beste kwartaal sinds de aanvang van de crisis. Het lijkt het erop dat we begin 2013 definitief het dieptepunt van de woningmarkt kunnen noemen. In het tweede, derde en vierde kwartaal werden er steeds opnieuw méér woningen verkocht. De gemiddelde woning bracht eind vorig jaar € 207.000 op. Deze prijs is sinds voorjaar 2013 vrijwel stabiel gebleven.

Kooptrein komt in beweging
In oktober, november en december werden er ruim 20% meer woningen verkocht dan in het kwartaal daarvoor. Met name de tussenwoningen en appartementen zijn in trek: starterswoningen dus. En dat is mooi. Want na de verkoop van een starterswoning, kan de eigenaar van die woning zelf ook weer een woning kopen. De trein komt weer op gang, iets dat we het volgende kwartaal terug zullen zien.

Langzaam minder keus voor kopers
Je kunt de woningmarkt op veel manieren bekijken. Een daarvan is het aantal potentiële kopers te vergelijken met het aantal aangeboden woningen. In een normale / gezonde markt, zoals vóór 2008, kan iedere koper kiezen uit 6 à 7 woningen. De markt is dan in balans. Vandaag de dag kan iedere koper kiezen uit 18 woningen: er is dus nog altijd een flink overschot aan te koop staande woningen. Een jaar geleden echter, stonden er per koper nog 29 woningen te koop. Ook dat gaat dus beter. Redenen hiervoor: kopen wordt aantrekkelijker wegens stijgende huurprijzen, de lage hypotheekrente en vooral: een toenemend vertrouwen in de markt.

Een opvallend detail is dat die balans tussen vraag en aanbod per regio behoorlijk verschilt. Zo heb je in de stad Groningen keuze uit nog geen tien woningen, terwijl je in de rest van de provincie uit 30 woningen kunt kiezen. In onderstaand kaartje zie je hoe dit in de rest van Nederland werkt.

Balans

Politieke rust
Misschien wel de mooiste constatering is dat de positieve cijfers van eind 2013 niet beïnvloed zijn door een politiek ingrijpen. We hebben de afgelopen jaren veel tijdelijke oplevingen gezien, bijvoorbeeld door het verlagen van de overdrachtsbelasting of het verplicht stellen van de aflossing. Eind 2013 speelde een dergelijk ingrijpen niet, wat betekent dat het herstel op eigen kracht plaatsgevonden heeft. En dat is bestendiger dan een opleving die door de overheid geforceerd wordt.

Conclusie: we lijken op de goede weg. Kijken we naar de gemiddelde verkoop in de afgelopen tientallen jaren, dan zien we dat 2013 gewoon nog een slecht jaar was. De huizenprijs is 17% lager dan vijf jaar geleden en er zijn duizenden mensen die met geen mogelijkheid van hun woning afkomen. De NVM-voorzitter weet dat op mooie wijze te nuanceren: "Het is als mijn dochter die blij thuiskwam met een vijf voor Frans, omdat dat eerst een vier was." Weet de dochter die trend echter voort te zetten, dan ziet de volgende beoordeling er al een stuk beter uit.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie