Nieuws

Verbouwing, onderhoud en renovatie blijft voordelig

Tijdelijk lagere btw-regeling verlengd

vrijdag 17 januari 2014
Verbouwing, onderhoud en renovatie blijft voordelig

Het verbouwen van je woning is een mooie optie als je toe bent aan extra ruimte of een nieuwe stijl. Zeker als je niet wilt of kunt verhuizen. Een goede verbouwing draagt niet alleen bij aan je woongenot, maar pakt ook goed uit voor de waarde van je woning. Een goed onderhouden woning, waar weinig meer aan hoeft te gebeuren, wordt simpelweg sneller verkocht dan een huis waar nog van alles aan moet gebeuren. Aan een verbouwingsklus beginnen blijkt echter lastig: uit onderzoek blijkt dat Nederlanders een opknapbeurt vaak eerst een half jaar uitstellen voordat er daadwerkelijk actie ondernomen wordt. 

Sinds maart 2013 geldt voor de arbeidskosten bij verbouwing en onderhoud een (tijdelijk) verlaagd btw-tarief van 6 procent. De regeling, die eigenlijk zou eindigen in op 1 maart 2014, is inmiddels verlengd tot en met 31 december 2014. Goed nieuws voor uitstellers dus, die nu nog wat langer de tijd krijgen om een verbouwing of opknapbeurt in te plannen.

Uitstelgedrag
Uit onderzoek blijkt dat we het uitvoeren van onderhoud en verbouwingen voortdurend uitstellen. De belangrijkste reden hiervoor is een gebrek aan tijd. Ook 'geen zin' en een gebrek aan geld wordt aangedragen als reden om een verbouwing of opknapbeurt uit te stellen.  

Wat houdt het verlaagde btw-tarief in?
Wanneer je dit jaar de verbouwing of het onderhoud van je huis uitbesteed, komt de Belastingdienst je een stuk tegemoet. De verlaging van 21 procent naar 6 procent scheelt je behoorlijk in het bouwbudget. 

Bij een gemiddelde badkamerverbouwing ben je exclusief btw ongeveer € 6000 aan arbeidskosten kwijt. Met het verlaagde btw-tarief betaal je dan geen € 1.260 aan belasting, maar slechts € 360. Deze maatregel scheelt je dus € 900.

Voorwaarden
Het lagere btw-tarief geldt alleen voor arbeidskosten. Voor klus- en bouwmateriaal moet wél het normale belastingtarief betaald worden. Daarnaast moet de woning die opgeknapt wordt tenminste 2 jaar oud zijn en moet de verbouwing vóór 1 januari 2015 opgeleverd worden. Belangrijk om te weten is dat enkel opstal in aanmerking voor het lagere belasting tarief. Zaken die onder je inboedel vallen (zoals het leggen van een losliggende vloer) zijn uitgesloten.

Wat telt mee?
Op de website van de Belastingdienst is een lijst te vinden met werkzaamheden die onder het lage tarief vallen. Denk bijvoorbeeld aan het volgende:

 • Het plaatsen, vernieuwen en onderhouden van
  - badkamer, toilet, keuken
  - dakterras, veranda, dakkapel en serre
  - tuin
  - riolering
  - beglazing en kozijnen
  - vloeren, mits de vloer onderdeel uit gaat maken of uitmaakt van het huis
  - cv-installaties, boilers, geisers, zonnepanelen, alarminstallaties, bliksemafleiders en airco-installaties, mits de goederen onderdeel van het huis zijn of worden.
 • Woninguitbreiding op hetzelfde perceel: bijvoorbeeld een carport, garage of  schuur
 • Verwijderen van asbest
 • Aanvegen van schoorsteen

Enkele uitzonderingen
Onderstaande werkzaamheden komen niet in aanmerking voor het verlaagde belasting tarief:

 • Het aanbrengen van gordijnen
 • Het bestrijden van ongedierte
 • Glazenwassen
 • Sloopwerkzaamheden die niet in het kader van renovatie worden uitgevoerd

Kan je huis een opknapbeurt gebruiken, dan is het aantrekkelijk daar voor het einde van het jaar wat aan te doen. Met het onderhouden, vernieuwen en uitbreiden van je woning, wordt bovendien de verkoopbaarheid op peil gehouden. Een goed onderhouden woning doet het beter op woningmarkt en zal eerder verkocht worden. Van een verbouwing profiteer je dus niet alleen nu, maar ook wanneer je in de toekomst je huis wilt verkopen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie