Nieuws

Rechtsbijstandverzekering: wel of niet nodig?

Veel mensen denken pas na over het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering als het eigenlijk al te laat is. We leggen je uit waarom deze verzekering handig kan zijn en waar je op moet letten.

zaterdag 7 mei 2016
Rechtsbijstandverzekering: wel of niet nodig?

Over het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering denk je vaak pas na, als het eigenlijk al te laat is. Je raakt verzeild in een conflict en bedenkt je dan dat juridische hulp handig zou kunnen zijn. Maar wil je op zo’n moment een rechtsbijstandverzekering afsluiten, dan ben je eigenlijk al te laat.

Met een rechtsbijstandverzekering verzeker je je tegen de kosten van juridische hulp. Denk hierbij aan juridische ondersteuning bij een geschil, in de vorm van bijvoorbeeld een advocaat of advies van een jurist.

Juridische hulp is over het algemeen erg duur. Wat dat betreft is een heel jaar premie voor de rechtbijstandverzekering (€ 150-250) al snel goedkoper dan zelfstandig juridische hulp inschakelen (vanaf grofweg € 150 tot € 300 per uur bij kleine advocatenkantoren).

Heb ik wel een rechtsbijstandverzekering nodig?

Of het voor jou verstandig is om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten, hangt af van je persoonlijke situatie. Wanneer je een baan hebt, veel op de weg zit en een woning bezit, loop je meer risico om in een conflict verzeild te raken dan wanneer je gepensioneerd bent, veel thuis zit en in een huurwoning woont. Ook je vermogenspositie speelt een rol. Ben je in staat om eventuele juridische kosten zelf te betalen?

Vier tips bij het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering

1. Bepaal welke dekking voor jou relevant is
Als je kiest voor een rechtsbijstandverzekering, overweeg dan welke modules van de rechtsbijstandverzekering voor jou belangrijk zijn. Er zijn verschillende soorten dekkingen voor verschillende soorten problemen. De module consumentenzaken dekt bijvoorbeeld problemen met leveranciers en garanties en de module wonen dekt problemen rond je huur- of koopwoning.

Een burenruzie valt onder een ander soort dekking dan bijvoorbeeld ontslag (module inkomen). Bepaal welke zaken op jou van toepassing zijn. De module fiscaal recht en vermogen, die onder andere conflicten over de aan- of verkoop van aandelen, obligaties en opties dekt, zal bijvoorbeeld voor veel consumenten niet relevant zijn.

2. Voorkom dubbele dekking
Voordat je een rechtsbijstandverzekering gaat afsluiten, is het belangrijk om uit te zoeken of  je andere verzekeringen ook rechtsbijstand dekken. Bij onder andere je woonhuis-, auto- en aansprakelijkheidsverzekering kan rechtsbijstand inbegrepen zijn. Voorkom dubbele dekking door je andere verzekeringen na te lopen.

Wees je er overigens wel van bewust dat de dekking per verzekering kan verschillen. Rechtsbijstand bij je autoverzekering dekt bijvoorbeeld alleen zaken waar jij als autobestuurder bij betrokken was, terwijl de verkeersmodule van de rechtsbijstandverzekering ook voor dekking zorgt bij een ongeval waar jij als fietser bij betrokken was.

3. Bekijk de wachttijd van de verzekering
Bij het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering heb je vrijwel altijd te maken met wachttijd. Met wachttijd wordt een bepaalde periode na het afsluiten van de verzekering bedoeld, waarin je nog niet verzekerd bent. Verzekeraars werken met wachttijd om te voorkomen dat je een rechtsbijstandverzekering bij ze afsluit, voor een conflict dat je op korte termijn verwacht of zelfs al gaande is.

De wachttijd geldt niet wanneer je een conflict krijg over een product dat je pas na het afsluiten van de verzekering hebt aangeschaft. Je kon tenslotte niet weten dat dit conflict zou ontstaan. Ook geldt de wachttijd niet als je na het afsluiten van de verzekering betrokken raakt bij een ongeval.

Hoe lang de wachttijd bedraagt, verschilt per verzekeraar en per module. De periode kan enkele maanden tot zelfs een jaar beslaan. Er zijn ook diverse verzekeraars die niet met wachttijd werken. Bij hen geldt echter nog steeds: bestaande conflicten of conflicten die je bij het afsluiten van de verzekering al had kunnen voorzien, zijn niet verzekerd.

4. Let op de franchise van de verzekering
Bij rechtsbijstandverzekeringen wordt gewerkt met franchise. Dit is een drempelbedrag dat er voor zorgt dat jij niet voor elke kleinigheid bij je rechtsbijstandsverzekeraar aanklopt. Pas wanneer de geleden schade door het conflict boven het drempelbedrag ligt, komt je verzekeraar in actie.

De meeste verzekeraars werken met een franchise van ongeveer € 200. Voor een conflict met een webshop waar je een jas van € 50 had besteld, komen de meeste verzekeraars dus niet in actie.

Franchise is overigens iets anders dan een eigen risico. Wanneer je verzekeraar voor je in actie komt omdat de schade van je conflict boven de franchise ligt, hoef je zelf niet bij te betalen.

Rechtsbijstandverzekeringen worden door veel verschillende verzekeraars aangeboden en kunnen, net als bij andere verzekeringen, aanzienlijk in prijs verschillen. Ook de inhoud van de verzekering kan afwijken. Weten waar je de voordeligste en meest complete rechtsbijstandverzekering vindt? Via Wegwijs kun je jouw rechtsbijstandverzekering vergelijken.

Dit artikel verscheen eerder op 27 januari 2014. Het artikel is herschreven en voorzien van actuele informatie.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie