Nieuws

Meer hypotheek voor energieneutraal huis

Gebruik energienota voor verbouwing!

dinsdag 28 januari 2014
Meer hypotheek voor energieneutraal huis

Staat er 0 euro op je (toekomstige) energierekening? Dan kun je sinds 1 januari tot maximaal 13.500 euro meer hypotheek krijgen dan normaliter op basis van je inkomen toegestaan zou zijn. Behalve in de aanschafprijs voor nieuwbouwhuizen, mag het bedrag ook gebruikt worden om bestaande huizen zo te verbouwen dat ze net zoveel energie opwekken als verbruiken. Innovatieplatform EnergieSprong is in januari begonnen om de 'Nul-op-de-meter-woning' onder de aandacht te brengen met de actie 'Ons huis verdient het'.

Als het aan Onno Dwars van bouwbedrijf VolkerWessels ligt, wordt energieneutraal wonen snel de nieuwe standaard voor nieuwbouwhuizen. "We zijn in staat om voor zo'n meerprijs (13.500 euro) een Nul-op-de-meter-woning te bouwen", zegt hij de op website van EnergieSprong. Vorig jaar september leverde zijn bouwbedrijf in het Utrechtse Huis ter Heide de eerste acht energieneutrale woningen op. Mensen met een dergelijk huis besparen maandelijks ongeveer 130 euro aan energiekosten, terwijl de extra hypotheeklasten slechts 45 euro bedragen. Voordeel is dat die extra hypotheekkosten ongevoelig zijn voor schommelingen van de energieprijs.

Verbouwen duurder
Om een huis helemaal energieneutraal te maken, moet het zeer goed geïsoleerd zijn en op verschillende manieren energie weten op te wekken. Bijvoorbeeld met zonnepanelen en zonneboilers. "Waarom zou je geld uitgeven aan iets dat je ook gratis kunt krijgen?", zegt Jan Willem van de Groep van EnergieSprong. Het is volgens hem alleen maar logisch dat je het geld dat je anders kwijt was aan de energierekening nu kan lenen voor het verbouwen van een huis tot een Nul-op-de-meter-woning. Die opmerking van Van de Groep is echter wat voorbarig. Het verbouwen en renoveren van bestaande woningen is voorlopig nog niet mogelijk voor 13.500 euro.

Volgens Dwars zijn bouwbedrijven druk bezig om kant-en-klaarpaketten te ontwikkelen voor woningen die geschikt zijn voor een generieke aanpak. Daarmee worden huizen bedoeld die op dezelfde manier in dezelfde periode gebouwd werden, zoals rijtjeshuizen, appartementen en twee-onder-een-kap-woningen. In die categorie valt ongeveer 80 procent van de gehele Nederlandse woningvoorraad. "Als het lukt om daar verbouwingsproducten voor aan te bieden, dan zal de renovatie van een gemiddelde woning zo'n 30 tot 40 duizend euro kosten", denkt Dwars.

Waardestijging huis
Volgens EnergieSprong verdient een verbouwing van een huis tot een energieneutrale woning zich uiteindelijk vanzelf terug, niet alleen via het achterwege blijven van een energierekening, maar ook via een waardestijging van de woning. Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis (VEH) zet daar nog wel zijn kanttekeningen bij, de verbouwingskosten zijn volgens hem niet eenvoudig één op één aan de woningwaarde toe te voegen.

De Europese Unie heeft zich ten doel gesteld dat alle woningen in 2050 energieneutraal zijn. Verschillende Nederlandse bouwbedrijven hebben al concepten ontwikkeld om een huis om te bouwen tot Nul-op-de-meter-woning. Volgens EnergieSprong kan het echter nog sneller. Via onshuisverdienthet.nl kunnen mensen een petitie ondertekenen waarin wordt opgeroepen om energieneutraal wonen via de overheid nu al aantrekkelijker te maken. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie