Nieuws

Kink in de kabel op aandelenbeurs

Snel op vakantie naar Turkije!

donderdag 30 januari 2014
Kink in de kabel op aandelenbeurs

Deze keer zijn het geen problemen in Europa die het feestje onder beleggers verstoren. Landen als Turkije, Brazilië en Rusland bederven de pret. Ook in Nederland zijn de gevolgen merkbaar. De belangrijkste graadmeter voor de waarde van aandelen, de AEX, gaf in een paar dagen enkele procenten prijs. In onder andere Turkije doet de overheid haar best om erger te voorkomen.

Hoe komt het dat er nu opeens buiten Europa weer problemen ontstaan? Dit heeft alles te maken met economische groei en een stijging van de rente. 

Groeilanden minder in trek
Na de crisis in Europa en de VS kozen beleggers het hazenpad en weken uit naar landen als Brazilië en Turkije. Beleggen in bedrijven uit deze landen levert doorgaans een hoger risico op, daar tegenover staat natuurlijk de kans op een hoger rendement. Veel beleggers namen iets meer risico omdat veilig gewaande delen in de wereld ook opeens meer stabiel waren.

Is de VS besloot de centrale bank bovendien om veel geld beschikbaar te stellen voor het stimuleren van de economie. Een deel van dit geld werd niet in de VS geïnvesteerd maar juist in kansrijke landen als Turkije. Het gevolg, bedrijven deden goede zaken en de valuta in die landen werd meer waard terwijl de dollar in waarde afnam. Laatstgenoemde werd als het ware gewoon bijgedrukt, waardoor de waarde logischerwijs daalt.

Rollen omgedraaid
Nu zijn de rollen op het wereldtoneel even omgedraaid. Reden daarvoor is onder andere het huidige beleid van de Amerikaanse centrale bank. Die stopt stapsgewijs met het uitdelen van goedkoop geld. Banken kunnen in de nabije toekomst minder geld lenen tegen een hele lage rente. Het gevolg, de rente in de VS gaat omhoog. Veel beleggers kiezen ervoor om hun geld uit te keren aan Amerikaanse bedrijven of de overheid. Ze krijgen er meer rente voor en het riciso is relatief klein.

Wie is de dupe van deze omslag? Juist, de landen die eerst juist zo in de belangstelling stonden. Direct was het effect merkbaar. De munt in landen als Turkije en Brazilië werden in een rap tempo minder waard. Acties van de overheden om daar wat aan te doen zijn niet heel succesvol tot nu toe.

Wat merk jij ervan?
Tot nu toe zijn de gevolgen nog beperkt. Dat de aandelenbeurs even een stapje terug doet is geen ramp. Zeker niet na de goede start van het jaar is even pas op de plaats geen reden voor paniek. Wel is duidelijk dat de stabiliteit snel aan het wankelen gebracht wordt op de beurzen.

Heb je een spaarrekening en spaar je niet in euro's is het een ander verhaal. Bijvoorbeeld de garantiebank biedt rekeningen aan waarbij je spaart in lira's, de munt die in Turkije geldt. Als spaarder had je in de afgelopen jaren een rente gehad die soms procenten boven de spaarrente hier ligt. Toch zal dit voordeel nu minder aantrekkelijk zijn. De lira is minder waard geworden ten opzichte van de euro. Met andere woorden, als je jouw spaargeld weer in wilt ruilen voor euro's, krijg je er daar minder van terug.  

De huidige situatie is wel goed nieuws wanneer je van plan bent om naar Turkije, Brazilië of bijvoorbeeld Mexico op vakantie te gaan. Het geld is daar goedkoper geworden ten opzichte van jouw euro. Dat levert je een paar extra drankjes op, gesponsord door de centrale bank van Amerika!

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie