Nieuws

Consumentenbond op de bres voor hogere spaarrente

Volumevoordeel moet hogere rente geven

vrijdag 24 januari 2014
Consumentenbond op de bres voor hogere spaarrente

De rente die banken geven op je spaargeld is historisch laag. Voor vrij opneembaar spaartegoed mag je tevreden zijn wanneer je 1,75 procent rentevergoeding krijgt. Geld voor enige tijd vastzetten (deposito's) levert al niet veel meer op, soms zelfs flink minder. Wie zijn geld een jaar lang in beheer geeft bij ING mag zich momenteel verheugen op slechts 0,4 procent rente. Dat kan een stuk beter, vindt de Consumentenbond. De organisatie gaat namens een zo groot mogelijke groep spaarders onderhandelen met banken om de beste depositovergoeding voor hen uit het vuur te slepen. 

Het werkt als volgt. Consumenten hebben tot 16 februari de tijd om hun spaargeld vrijblijvend in te schrijven, opdat het wordt meegenomen in de onderhandeling. Spaarders moeten aangeven hoeveel geld ze willen inleggen en voor hoe lang. De keuze bestaat uit 1, 3 of 5 jaar. Na 16 februari gaat de bond onderhandelen met verschillende banken. Ze hopen dat een bank vanwege het volume van het aangeboden spaargeld bereid is om een rente te bieden die hoger is dan het hoogste bestaande percentage in de markt. Als er een bod ligt van de bank krijgt de spaarder tot en met 14 maart om het bod te accepteren.

Eén promille hogere rente
De Consumentenbond verwacht dat er voor elke looptijd een tarief uitrolt dat 0,1 procent hoger is dan het hoogste tarief dat op dit moment aangeboden wordt. Dat zou respectievelijk 2,35, 2,65 en 3,1 procent zijn. Volgens de teller op de website van de Consumentenbond, is al voor ruim 130 miljoen euro aan spaargeld toegezegd. Maar wat gebeurt er als geen enkele bank bereid is meer te bieden dan het hoogste tarief in de markt? Volgens Nelleke Rookmaaker van de Consumentenbond zou dat betekenen dat het project mislukt is, al verwacht ze niet dat het zover komt. De organisatie is namelijk al met één of meer banken in gesprek. "Het klopt dat we al nauw contact hebben," zegt Rookmaaker. "Anders kunnen we nooit binnen drie dagen een rentebod krijgen." Met welke bank of banken en er gesprekken zijn, kan ze niet zeggen.

Argenta?
De kans is groot dat de Consumentenbond gesprekken voert met het Belgische Argenta, dat momenteel op alle looptijden de hoogste rente geeft. Voor hen zou er slechts 0,1 procent bovenop hun huidige tarief moeten, voor de eerstvolgende bank zou het verwachte renteverschil met bestaande klanten respectievelijk al 0,35, 0,25 en 0,5 procent zijn. Je kunt je dus afvragen of er werkelijk onderhandeld wordt, of dat er sprake is van een gecoördineerde marketingstunt van Argenta en de Consumentenbond. Voor elke spaarder die via de Consumentenbond een deposito opent, ontvangt de bond 18 euro. Met het huidige aantal inschrijvingen (ruim 4.700 deelnemers) wordt de organisatie beloond met € 85.000.

Of de uitkomst nu al wel of niet vast staat, doet niet af aan het nut van de actie. Momenteel staat 90 procent van al het particuliere spaargeld gestald bij de vier grootste banken in Nederland. Deze banken bieden traditiegetrouw ook de laagse rente. Dat is weggegooid geld. Zolang er maximaal € 100.000 op je spaarrekening staat, is er voor jou als consument geen risico. Het depositogarantiestelsel, dat spaartegoed garandeert mocht een bank failliet gaan, is in alle landen van de Europese Unie gelijk.

Het initiatief om banken te laten bieden op spaargeld is overigens niet nieuw. In 2009 deed spaarbod.nl (inmiddels uit de lucht) een poging om spaartegoed te veilen tegen de hoogste rente. Het systeem kwam echter nooit van de grond omdat banken weigerden mee te werken.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie