Nieuws

Beleggers sprinten spaarders voorbij

In 2013 ruim 20,5% rendement op aandelen

dinsdag 7 januari 2014
Beleggers sprinten spaarders voorbij

Beleggen in aandelen levert risico op. Toch is dat geen reden om maar genoegen te nemen met de karige rente op je spaarrekening. In 2013 leverden beleggingen in Nederlandse bedrijven ruim 20,5% rendement, het hoogste resultaat in één jaar sinds 2005. Nogal een contrast met de pakweg 1,5% spaarrente die je momenteel ontvangt. Investeer ook dit jaar je geld in aandelen, zo luidt het advies van veel beleggingsdeskundigen. Is dat een goed advies en waar komt dat enthousiasme precies vandaan?

In de loop van 2013 kwam de economie in Europa tot rust. De paniek om 'probleemlanden' als Griekenland, Spanje en Italië verdween naar de achtergrond. Het risico dat er opnieuw overheden in de problemen komen en nieuwe paniek veroorzaken, is inmiddels geen grote belemmering meer. De Europese economie zit langzaam in de lift, al zijn er grote verschillen per land. Al met al durft een grotere groep beleggers weer aandelen te kopen. 

Lage rente
Beleggers hebben baat bij de lage rente waartegen banken geld kunnen lenen bij overheidsorganisaties. De belangrijkste organisatie hierin is de FED, de Amerikaanse Centrale Bank. De FED rekent de Amerikaanse banken een lage rente, in de hoop dat zij meer geld uitlenen aan hun klanten. Die kopen op hun beurt weer nieuwe producten, gaan op vakantie of geven het geld ergens anders aan uit.

De lage rente van de FED zorgt ervoor dat er meer geld wordt uitgegeven. Hiervan profiteren bedrijven die meer verkopen en als het goed is meer winst maken. Het bedrijf wordt dan meer waard, evenals de aandelen van het bedrijf. Naast dit positieve effect, zorgt de lagere rente ervoor dat aandelen interessanter worden ten opzichte van bijvoorbeeld een spaarrekening. Sparen levert immers zó weinig op dat aandelen, ondanks het risico, een aantrekkelijk alternatief worden. Het gevolg: meer mensen stappen in aandelen en ook dat doet de koersen stijgen.

Vooruitzichten voor 2014
In 2013 werden aandelen ruim 17% meer waard. Daarnaast werd er gemiddeld 3,5% dividend uitgekeerd; alleen die post is al twee à drie keer (!) de huidige spaarrente. Beleggingsdeskundigen zien de aandelen ook in 2014 meer waard worden. De eerdergenoemde lage rente is de grootste aanjager. Wel wordt verwacht dat aan die lage rente vroeg of laat een eind komt. De FED zal dit met kleine stapjes afbouwen. Pas wanneer de rente fors stijgt, worden aandelen een minder interessante investering.

Daarnaast wordt verwacht dat landen als China, Duitsland en Amerika het goed genoeg doen om ook minder presterende landen op sleeptouw te nemen. Nederland is er daar één van. Gezien de relatief hoge werkloosheid en moeizaam draaien economie kunnen we een zetje in de rug goed gebruiken.

Geen nieuws goed nieuws?
Beleggers hebben de neiging een bepaalde kant op te denken. Als de buurman zich geen zorgen maakt, dan neem je zijn gedrag over. Roept je omgeving dat er grote problemen zijn, dan slaat de schrik ook bij jezelf toe. Zo maakt niemand zich op dit moment druk of de bezuinigingen die de overheid doorvoert ook echt effect hebben. Het is maar de vraag of dit soort onderwerpen in de loop van 2014 onder de radar blijven. 

Zolang beleggers de toekomst zonnig inzien en de problemen bij overheden op de achtergrond blijven, zijn aandelen een prima alternatief voor de spaarrekening. Het is zaak om goed te volgen wat de stemming onder andere beleggers is. Bij tekenen van onrust, kun je besluiten om aandelen tijdelijk van de hand te doen en geen risico's te nemen totdat de rust weer terug is. Een andere optie blijft de spaarrekening. Veilig, maar rijk zal je er niet van worden.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie