Nieuws

Wat zijn de gevolgen van het nieuwe pensioenakkoord voor jou?

Nieuw pensioenakkoord vooral ingewikkeld

woensdag 18 december 2013
Wat zijn de gevolgen van het nieuwe pensioenakkoord voor jou?

Sparen voor later, voor voldoende pensioen. De besluiten hierover heb je in Nederland maar voor een gedeelte zelf in de hand, de rest wordt voor je beslist. Iedere Nederlander krijgt AOW, daarover gaat de overheid. De meeste mensen krijgen ook pensioen via een pensioenfonds. En tot slot kun je ook nog een deel zelf sparen. Met name over dat tweede gedeelte, het sparen via een pensioenfonds, is nu een nieuw akkoord gesloten. Gevolg: na je pensioen krijg je minder inkomen. Hoe zit het precies?

Op dit moment mogen we 2,25% fiscaal vriendelijk sparen. Daarmee wordt bedoeld, 2,25% van je inkomen boven de hoogte van je AOW.

Rekenvoorbeeld
Je verdient nu € 30.000 per jaar. Als je carrière stopt, verdien je bijvoorbeeld € 70.000. Gemiddeld heb je € 50.000 verdiend. Dat noemen we middelloon en hierop is je pensioen gebaseerd. We gaan er vanuit dat jij later € 12.000 aan AOW per jaar krijgt (€ 1.000 per maand dus). Op dit moment mag je fiscaal vriendelijk € 50.000 - € 12.000 = € 38.000 opbouwen. Fiscaal vriendelijk betekent: je mag sparen van je bruto salaris en niet van wat je elke maand netto op je bankrekening krijgt.

Dat sparen gaat als volgt. Je mocht jaarlijks 2,25% fiscaal vriendelijk sparen van die € 38.000. In 45 arbeidsjaren heb je dan het verschil tussen je AOW-uitkering en je middelloon (of om precies te zijn: 101,25% van € 38.000) bij elkaar gespaard. Tel je dit bedrag en de AOW bij elkaar op, dan kom je na je pensioen uit op je gemiddeld verdiende salaris ofwel € 50.475.

Akkoord betekent: overheid betaalt minder mee
In het akkoord staat nu dat je maar 1,875% fiscaal vriendelijk bij mag sparen. In dezelfde rekensom betekent dat dus: 1,875% x 45 jaar = 84,38% van € 38.000. Inclusief AOW kom je dan uit op € 44.063 in plaats van € 50.475. Je uiteindelijke inkomen na je pensioen is dus € 6.413 per jaar lager, omgerekend € 534 per maand!

Vergelijken we je nieuwe pensioensalaris met je laatstverdiende salaris in je werkende leven, dan zie je dat je inkomen op pensioendatum terugvalt van € 70.000 naar € 44.063 per jaar. Een behoorlijke hap uit je inkomsten.

Verschil pensioenopbouw oude en nieuwe situatie
Verschil Pensioenopbouw Oude En Nieuwe Situatie

Voordeel: je gaat nú minder premie betalen
Omdat je minder fiscaal vriendelijk mag sparen, hoef je minder salaris af te dragen. Dat klinkt niet alleen ingewikkeld, dat is het ook. In basis komt het hierop neer: Elke maand wordt een deel van je salaris ingehouden om te sparen voor je pensioen. Nu je minder fiscaal vriendelijk mag sparen, is het logisch dat er dus ook minder salaris wordt ingehouden door je werkgever en indirect door het pensioenfonds.

Logisch. Maar daar wilden de pensioenfondsen in eerste instantie niet aan meewerken, met als gevolg dat D66, Christenunie en SGP het oorspronkelijke voorstel niet wilden steunen. In het nieuwe voorstel gaat de nieuwe premie wél omlaag.

Mooi: meer salaris!
Het gevolg van het akkoord is dat je salaris iets omhoog zal gaan, omdat er dus minder pensioenpremie wordt ingehouden. Fijn, altijd prettig om maandelijks een paar tientjes extra over te houden. Maar reken jezelf niet rijk. Als je slim bent, zorg je dat je dat extra geld gelijk toch weer reserveert voor je pensioen. Anders ga je er later simpelweg flink op achteruit en daar ga je ooit spijt van hebben.

De manieren waarop je extra kunt sparen voor je pensioen kan een financieel adviseur of planner voor je op een rij zetten. Uiteraard wordt daarbij gekeken naar de fiscale consequenties. De adviseur kan ook voor je doorrekenen wat het je uiteindelijk oplevert als je je 'extra salaris' direct weer reserveert voor je pensioen. Meer weten? Vul de informatiekaart hieronder in.

NB: Om het rekenvoorbeeld in dit artikel begrijpelijk te houden, hebben we gekozen voor een vereenvoudigde weergave van de werkelijke geldende pensioensituatie.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie