Nieuws

Schadevrije jaren bij je autoverzekering

Dit moet je weten over:

dinsdag 24 december 2013
Schadevrije jaren bij je autoverzekering

Het aantal schadevrije jaren bij een autoverzekering geeft, heel logisch, aan hoeveel jaren je schadevrij hebt gereden. Dat aantal schadevrije jaren heeft invloed op de premie die je betaalt. Hoe meer schadevrije jaren, hoe lager je premie van je autoverzekering. Als je schade maakt, verlies je een aantal schadevrije jaren. Maar hoe zit dat precies? Wat zijn de gevolgen als niet jij maar je partner, één van je kinderen of een vriend in jouw auto schade veroorzaakt? En wat als je in een auto van de zaak of lease-auto rijdt, bouw je dan ook schadevrije jaren op?

Om de premie van je autoverzekering te berekenen, hanteren verzekeraars een ladder met treden: de bonus malus ladder. Als je net begint met autorijden, en dus geen schadevrije jaren hebt, mag je meestal op trede drie of vier van deze ladder beginnen.

Meer schadevrije jaren = lagere premie
Vanaf trede drie telt elk extra schadevrij jaar voor een extra trede. Hoe hoger je komt, hoe lager de premie. De ladder van de autoverzekering heeft een maximum aantal treden, bijvoorbeeld 15. Ben je bijna aan de bovenkant van de ladder, bijvoorbeeld bij trap 12, dan kan het zijn dat je de laagste premie betaalt. De laatste 3 treden zijn er eigenlijk alleen om die lage premie veilig te stellen.

bonus malus ladder schadevrije jaren autoverzekering

Zo verlies je schadevrije jaren
Krijg je een auto-ongeluk dat (mede) jouw schuld is en waarvoor je aansprakelijk bent, dan zak je een aantal treden op de ladder. Als je bovenaan de ladder stond, dan stijgt je premie maar een klein beetje of misschien wel helemaal niet. Claim je hetzelfde jaar nog een schade, dan zak je veel verder op de ladder, soms bijna helemaal naar beneden. Je gaat dan veel meer premie betalen.

Zo behoud je je schadevrije jaren
Als je na een ongeluk je schade niet claimt, ofwel uit eigen zak betaalt, wordt je positie op de ladder niet beïnvloed. Het kan dus voordeliger zijn om een autoschade zelf te betalen in plaats van deze te claimen bij je verzekeraar.

Schade die anderen veroorzaakten
Meestal is het voor verzekeraars niet van invloed wie er in de auto gereden heeft toen het ongeluk ontstond: je partner, je kinderen of een bekende. Voor jou kan het wel uitmaken. Had je jouw auto net uitgeleend aan een vriend en veroorzaakt hij of zij schade, dan kan dat betekenen dat jij daardoor meer premie moet betalen. Je kunt er natuurlijk voor kiezen dit onderling te regelen met die bekende.

Schadevrije jaren en lease-auto of auto van de zaak
Reed je voor je werk in een lease-auto, dan krijg je van de leasemaatschappij meestal een verklaring mee waarop het aantal schadevrije jaren vermeld staat. Ga je weer een eigen auto rijden, dan neemt jouw verzekeraar dat aantal meestal over tot een bepaald maximum. Reed je in een auto van de zaak, dan neemt de verzekeraar het aantal schadevrije jaren meestal niet over. De kans op fraude is in dat geval te groot.

Hoe lang blijven mijn schadevrije jaren geldig?
Je schadevrije jaren blijven in principe 1 jaar geldig nadat je verzekering is beëindigd. Een aantal verzekeraars hanteert een periode van 3 jaar.

Hoe kan ik mijn schadevrije jaren opvragen?
Vraag je schadevrije jaren op door contact op te nemen met je huidige verzekeraar.

Schadevrije jaren bij twee auto's
Let goed op dat je de tweede auto niet per abuis op je eigen naam zet maar op naam van je partner. Je partner bouwt dan zelf ook schadevrije jaren op. Verzekeraars zullen bij een tweede auto overigens kritischer kijken of één van de kinderen niet de hoofdbestuurder is. Jongeren tot 21 jaar betalen meestal een hogere verzekeringspremie.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie