Nieuws

Rendement aandelen vijf procent in paar weken

Economen waarschuwen voor terugkeer crisis

maandag 2 december 2013
Rendement aandelen vijf procent in paar weken

Wellicht is het bij jou nog crisis. Je probeert meer te sparen en let beter op de uitgaven. Deze voorzichtigheid wordt aangewakkerd door de politieke aandacht voor bezuinigingen. Op de aandelenbeurs gaat het er anders aan toe. Beleggers hebben hun voorzichtigheid laten varen, de koersen van aandelen zijn in de afgelopen maanden sterk gestegen. Te hard, als je het sommige vooraanstaande economen vraagt. Die voorzien een terugkeer van de crisis. Doemdenkers die het leven te pessimistisch inzien? 

De Nederlandse beurs staat weer boven het niveau van 2008. Ook de afgelopen weken was het feest voor beleggers, met een stijging van meer dan vijf procent sinds half oktober. De Amerikaanse aandelenbeurs maakte een soortgelijke spurt.

Verloop Nederlandse aandelenbeurs sinds half oktober
Grafiek _aex

Koersen aandelen te hoog?
Econoom Robert Shiller is van mening dat de stijging van de aandelenkoersen te hard is gegaan. Ook de stijgende huizenprijzen in de Verenigde Staten zijn in zijn ogen niet te rechtvaardigen. De uitspraak van één econoom is normaal gesproken geen reden tot paniek. Zet er immers tien bij elkaar en ze hebben allemaal een andere visie. Toch is deze visie het vermelden waard. Schiller won de nobelprijs voor economie en waarschuwde in 2000 al voor de crisis op de woningmarkt. De econoom waarschuwt nu voor al te veel optimisme. Bij tegenvallers kunnen de gestegen koersen zo weer in elkaar zakken.

Niet in slaap sussen
Ook een ander zwaargewicht zet kanttekeningen bij vooral de situatie in Europa. Ex-Wereldbankeconoom Simeon Djankov stelt dat de landen in Europa te weinig hun best doen om de financiële begroting op langere termijn op orde te brengen. "Er worden bezuinigingen ingezet, maar overheden zetten die niet voldoende door wanneer het weer de goede kant op gaat. Zo blijven we achter de feiten aanlopen en zal in diverse Europese landen de crisis weer opduiken," aldus Djankov.

Snel aandelen de deur uit?
Zien alle beleggers het dan verkeerd en is er weer ellende op komst? Een gevleugelde beursuitspraak is 'de markt heeft altijd gelijk'. Op dit moment zien beleggers de zaken zonnig in en hebben zij vertrouwen in de toekomst. Dit vertrouwen komt vooral doordat de economische groei weer aan begint te trekken. Landen als Duitsland, China en Amerika lopen voorop en nemen ook Nederland mee in hun kielzog. Daarnaast hopen beleggers dat het de overheden lukt om succesvol door te gaan met de bezuinigingen.

Voor de korte termijn vinden de waarschuwingen van de economen weinig navolging. Het volgen van het optimisme lijkt vooralsnog de beste keus. Wanneer je aandelen hebt, is het wel verstandig om de ontwikkelingen nauwlettend te volgen. De bezwaren van de economen hebben met name betrekking op de langere termijn. Toch geldt ook nu; een gewaarschuwd man (of vrouw) telt voor twee. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie