Nieuws

Recordaantal hypotheken aangevraagd

Positief signaal woningmarkt

woensdag 4 december 2013
Recordaantal hypotheken aangevraagd

Een indicatie voor de stand van de woningmarkt is het aantal hypotheken dat wordt aangevraagd. Dit aantal trekt in de tweede helft van dit jaar flink aan. Hypotheken Data Netwerk (HDN), een organisatie die hypotheekaanvragen registreert, meldde dat november met 17.500 aanvragen de beste maand van het jaar was. Ook in oktober vonden meer woningkopers de weg naar hun hypotheekverstrekker. Deze ontwikkeling is goed nieuws, net als het aantal verkochte woningen, maar moeten we wel in het juiste perspectief bezien.

HDN ziet met name in de tweede helft van 2013 het aantal hypotheekaanvragen stijgen. Een constatering die past bij het beeld dat makelaars schetsen: Kopers komen langzaam uit hun schulp en er zit weer beweging in de woningmarkt.

Vergelijking eerdere jaren
Het totaal van 17.500 hypotheekaanvragen in november valt alsnog tegen in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. Destijds lag het aantal aangevraagde hypotheken op 19.000, wat er 1.500 meer zijn. Het eind van 2012 is echter een wat scheve vergelijking. Veel kopers sloegen in het laatste kwartaal van vorig jaar toe, omdat er beperkende maatregelen rond de hypotheekrenteaftrek op komst waren. Kijken we naar het jaar daarvoor, dan ziet het er optimistischer uit. In oktober 2011 lag het aantal aanvragen met 14.000 een stuk lager.

Hypotheken op jaarbasis
Om je niet blind te staren op de ontwikkeling in één maand, is het relevant om de interesse in hypotheken op jaarbasis te bekijken.Tot en met november staat de teller dit jaar op 138.000. Dit is slechts 2.000 minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Gezien de spurt van eind 2012 zal 2013 onder de eindstreep fors minder presteren. Kijken we nog wat verder terug, dan wordt duidelijk dat de hypotheekmarkt nog flink in te halen heeft. In 2011 verwerkten hypotheekaanbieders 153.000 aanvragen, in 2010 waren dit er zelfs 182.500. 

Een aanvraag is nog geen hypotheek
Vorige maand lag het aantal geregistreerde woningverkopen op 10.000. Wat betreft het aantal verkopen lopen de hypotheekaanvragen niet in de pas. Een verklaring? De koop kan na de aanvraag nog door de koper of verkoper afgeblazen worden. Ook kan de bank een hypotheekverzoek afwijzen. Daarnaast kan de aanvraag gaan om het oversluiten van de hypotheek, zonder dat daar een woningverkoop aan te pas komt. Desondanks is de stijging een graadmeter en zal een toenemende interesse in hypotheken zich uiteindelijk vertalen in meer woningverkopen.

De woningmarkt zit voorzichtig in de lift, makelaars geven aan dat de lage hypotheekrente en de gedaalde woningprijzen weer kopers trekken. Het is nog niet zeker of het aantal verkopen de komende tijd verder stabiliseert. Maar dat met name in de tweede helft van 2013 het aantal hypotheekaanvragen aantrekt, is in ieder geval een positief signaal. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie