Nieuws

Overstappers slaan vergelijkingssites over

Zoekresultaat complexer dan zorgpolis zelf

donderdag 19 december 2013
Overstappers slaan vergelijkingssites over

Vergelijkingssites voor zorgverzekeringen zien veel minder mensen overstappen van ziektekostenverzekeraar dan vorig jaar. Uit een onderzoek van radiostation BNR blijkt dat sommige online vergelijkers zelfs een daling constateren van 20 procent ten opzichte van vorig jaar. Dat is opmerkelijk, zelden was er zoveel te kiezen. Nog opmerkelijker is het dat financieel onderzoeksbureau MoneyView dit jaar juist een recordaantal overstappers verwacht. Beide partijen wijten de stijging of daling aan de forse prijsdaling voor zorgverzekeringen in het nieuwe jaar.

Een woordvoerder van een vergelijkingssite zegt tegen BNR dat de grote toestroom van overstappers inmiddels begonnen is, maar dat het aantal nog steeds lager is dan vorig jaar. Dat zou komen door de lage prijs. "Waarom zou je weggaan als je goed zit en minder gaat betalen? Stel dat je een goede zorgverzekering hebt en je bent tevreden. Je betaalt bijvoorbeeld 100 euro per maand en je premie gaat naar beneden. Als je het komende jaar 80 of 90 euro gaat betalen, bespaar je al. Het is dus een logisch gevolg van de premieverlaging."

Complexe keuze
Volgens MoneyView zullen dit jaar zeker 1,4 miljoen mensen van zorgverzekeraar wisselen. Dat zijn er ongeveer 200 duizend meer dan in 2012. Het onderzoeksbureau plaatst daar wel de kanttekening bij dat het kiezen van een zorgverzekering een stuk moeilijker geworden is dan vorig jaar. "De trend om de consument te verwijzen naar een beperkte selectie zorgaanbieders zet door. Meer mogelijkheden maakt het kiezen van een zorgverzekering complexer."

Het zou goed kunnen dat daar de crux zit. Het zoekresultaat van een zorgvergelijker staat dusdanig vol voorwaarden en voorbehouden, dat het lezen ervan een lastig karwei is. De onderlinge verschillen tussen zorgverzekeringen zijn in sommige gevallen zo groot geworden, dat men appels met peren vergelijkt. Het gemak van een vergelijkingssite is daarmee aan het verdwijnen. Niet voor niets besloot een online vergelijker dit jaar om ook een heuse 'overstapwinkel' in Amsterdam te openen, waar mensen één op één hun vragen kunnen stellen.

Een medewerker van de winkel vertelt op BNR wat het sentiment is: "Je merkt dat mensen door de bomen het bos niet meer zien. Er zijn zoveel polissen dat ze geen keuze meer kunnen maken. Mensen vinden het gewoon te lastig." Voor veel overstappers is duidelijk dat er maar twee vragen van belang zijn: 'kan ik overal terecht voor mijn zorg?' en 'wat kost het?'. De voordelige polissen met de meeste keuzevrijheid worden het meest gesloten en daar is blijkbaar steeds minder vaak een online vergelijkingssite voor nodig.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie