Nieuws

NHG-startershypotheek in gevaar bij verzwijgen studieschuld

39 procent verzwijgt studieschuld bij hypotheekaanvraag

vrijdag 13 december 2013
NHG-startershypotheek in gevaar bij verzwijgen studieschuld

Bijna 40 procent van de afgestudeerden geeft bij de aanvraag van een hypotheek niet aan een studieschuld te hebben. De meesten zeggen niet te weten dat de studieschuld gemeld moet worden. Daarnaast verzwijgt een deel de schuld bewust om zo een hogere hypotheek te kunnen bemachtigen. Een zorgelijk feit, dat nadelig kan uitpakken.

Afgelopen jaren is de studieschuld van afgestudeerden flink gestegen. Waar de gemiddelde studieschuld van een academicus in 2005 nog rond de € 11.500 lag, is deze inmiddels opgelopen tot ruim € 18.500. Een hoog bedrag. Het aantal universitaire studenten met een studielening ligt op 61 procent. Bij hbo'ers is het aantal wat lager; hiervan heeft 41 procent een studieschuld. Universitaire studenten informatica hebben het hoogste bedrag geleend: bij hen ligt het gemiddelde op € 26.740.

Aflossen studieschuld in maximaal 17 jaar
Wie een studieschuld heeft, moet deze in maximaal 17 jaar terug betalen. De eerste twee jaar na het afronden van de studie wordt de aanloop fase genoemd. Hierin hoef je nog niet per se af te lossen. Hierna kom je niet meer onder het terugbetalen uit en gaat er een termijn van 15 jaar in, waarna je schuld volledig afgelost moet zijn. Sneller aflossen kan, maar in de praktijk zijn veel starters bij de aankoop van hun eerste huis nog bezig met het aflossen van hun studieschuld.

Studieschuld en hypotheek
Wanneer je een hypotheekgesprek voert, zal de hypotheekadviseur je vragen naar je financiële verplichtingen. Deze verplichtingen hebben invloed op het bedrag dat je mag lenen voor de aankoop van een huis. Een studieschuld maakt onderdeel uit van jouw financiële verplichtingen. Begrijpelijk, want een studieschuld beïnvloedt je maandelijkse lasten en zorgt ervoor dat je minder hypotheek kunt dragen.

De meeste schulden staan geregistreerd in de schuldenregistratie van het Bureau Kredietregistratie (BKR). Een studieschuld echter niet. Logisch, volgens het ministerie van Onderwijs, want een studielening is iets anders dan de gemiddelde schuld. "Een studielening los je pas af wanneer je begint met verdienen, terwijl je andere schulden sowieso moet afbetalen."

Het BKR geeft aan dat het verstandig zou zijn om ook studieschulden op te nemen in het registratiesysteem. Want hoewel de studieschuld wél mee telt bij een hypotheekaanvraag, kan een hypotheekverstrekker niet controleren of de klant een studieschuld heeft. 

Nadelige gevolgen bij verzwijgen studieschuld
Wanneer je tijdens het hypotheekgesprek je studieschuld verzwijgt, kan dit later voor grote problemen zorgen. Wil je een NHG-hypotheek afsluiten omdat je verwacht dat deze uitkomst biedt wanneer je je hypotheeklasten niet meer kunt betalen, dan kom je bedrogen uit. Een voorwaarde bij de NHG is namelijk dat je er zelf alles aan gedaan hebt om de restschuld zo klein mogelijk te maken.

Wanneer jij je studieschuld niet genoemd hebt, heeft de hypotheekverstrekker geen eerlijk overzicht gekregen van jouw vaste lasten. Je voldoet in dat geval dus niet aan deze voorwaarde. Het verzwijgen van je studieschuld is daarom zeer onverstandig.

Lid worden

Wanneer je een hypotheek gaat afsluiten moet de hypotheekaanbieder naar jouw financiële situatie vragen. Jij moet hier vervolgens eerlijk antwoord op geven. Niet alleen omdat dit volgens de regels moet, maar ook omdat je zo verdere hypotheekproblemen voorkomt. 

Een studieschuld kan het bedrag waarvoor jij een hypotheek kunt krijgen aardig laten zakken. Ondanks deze beperking zijn er vaak nog voldoende mogelijkheden om een starterswoning te kunnen kopen. Een onafhankelijk hypotheekadviseur kan uitrekenen wat de hypotheeklasten zijn die bij jouw situatie passen. Voor meer informatie over het kopen van een starterswoning kan de informatiekaart hieronder worden ingevuld.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie