Nieuws

Koopwoning stijgt weer verder in populariteit

8% meer woningen verkocht dan vorig jaar

dinsdag 17 december 2013
Koopwoning stijgt weer verder in populariteit

Er werden in november flink meer woningen verkocht. De stijgende lijn van de laatste maanden wordt voortgezet, welkom nieuws voor woningeigenaren. Ook het aantal executieveilingen is flink afgenomen. Het zijn signalen die je wellicht in je eigen vrienden- en kenniskring ook hoort: we durven langzaamaan weer te kopen. Daarom een update over hoe het staat met de woningmarkt.

In november wisselden 10.576 woningen van eigenaar. Dat is 6,5% meer dan een maand eerder, en bijna 8% meer dan in november vorig jaar. Deze cijfers liggen mooi in lijn met de ontwikkelingen van de laatste maanden: sinds afgelopen juli zien we iedere maand een stijging in het aantal verkopen tegenover een jaar eerder.

De kans dat deze lijn ook in december doorgetrokken wordt, is klein. Dat heeft echter met name te maken met een uitzonderlijke situatie eind 2012. Toen werden er in de laatste maand van het jaar buitenproportioneel veel woningen verkocht vanwege de nieuwe regels voor aflossingsvrije hypotheken die op 1 januari 2013 ingingen.

2013 vergelijkbaar met 2012
Begin december meldde het Hypotheek Data Netwerk een recordaantaal van 17.500 hypotheekaanvragen in november. Hiermee werd het record van een maand eerder (16.000 stuks) verbroken en het aantal hypotheekaanvragen in 2013 is tot en met november vergelijkbaar met 2012.

Die vergelijking met 2012 kunnen we voor het aantal verkochte woningen nog niet rondmaken. Dit jaar (januari t/m november) werden er 94.631 woningen verkocht. In de eerste elf maanden van vorig jaar waren dat er 99.897, ofwel 5,6% meer. Tellen we straks ook de verkopen in december mee, dan zullen de jaarcijfers iets verder uit de pas lopen, gezien de vele verkopen in december 2012. Desondanks mogen we over de huidige ontwikkelingen niet klagen.

Minder executieveilingen
Die positieve noot zien we ook elders terug: het aantal executieveilingen neemt sterk af. In de eerste negen maanden van dit jaar werden 1.309 huizen gedwongen verkocht, dat is bijna 30% minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Hier zijn natuurlijk meerdere oorzaken voor te bedenken, bijvoorbeeld dat banken zich wat flexibeler opstellen of dat huishoudens met hypotheekproblemen in een eerder stadium hulp inschakelen. Een andere en minstens zo reeële optie is dat ook het lagere aantal executieveilingen laat zien dat we het dieptepunt gehad hebben.

Goed nieuws dus. Geen fantastische cijfers, maar we gaan de goede kant op. Over enkele dagen wordt ook bekend gemaakt wat de gemiddelde woningprijs in november was. Het zal vermoedelijk nog heel even duren voor ook de prijzen weer écht aantrekken, maar voor nu ziet het er in ieder geval uit alsof het dieptepunt achter de rug is.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie