Nieuws

Je eerste huis kopen? Nu doen!

Antwoord op de 7 meest gestelde vragen door starters

donderdag 12 december 2013
Je eerste huis kopen? Nu doen!

69% van de starters vindt het nu een gunstig moment om een eerste huis te kopen. Bijna de helft van de starters wil zelfs aankomend jaar al hun eerste huis kopen. Dit blijkt uit onderzoek van TNS Nipo. Met de gedaalde woningprijs en de zeer lage hypotheekrente, is nu kopen inderdaad een goede optie. Maar ben je starter en wil je inderdaad je eerste huis kopen, dan wil je dat alles goed geregeld is. Je wilt zekerheid. Daarom beantwoordt Wegwijs de 7 belangrijkste vragen van starters op de woningmarkt.

Heb ik nog recht op starterssubsidies of een starterslening?
Helaas is er al even geen pot met starterssubsidie meer. Wel bestaat de starterslening nog. Hiermee financiert je gemeente een deel van je hypotheek, vaak tegen gunstige voorwaarden. Alles over de starterslening, lees je op de Website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting.

Mijn ouders willen mij extra geld lenen. Hoe werkt dat?
Jouw ouders spelen in dat geval eigenlijk voor bank. Zij lenen jou een bedrag en jij betaalt daarover rente. Ook die rente mag je dan gewoon van de belasting aftrekken.

Deze lening van ouders aan kind kan overigens gunstig uitpakken. Zouden je ouders je dit geld niet lenen maar gewoon op de spaarrekening zetten, dan krijgen ze daarvoor maximaal 1,8% rente. Lenen ze het aan jou uit, dan ontvangen ze bijvoorbeeld 4% rente. In dat geval krijgen je ouders dus 2,2% extra. Je ouders kunnen er dan voor kiezen die 2,2% extra inkomsten terug te schenken aan jou.

Samengevat: jij leent van je ouders, jij betaalt gewoon rente en een deel van die rente krijg je weer terug van je ouders. Met deze schenking én het belastingvoordeel, is je lening bijna gratis. 

Moet ik mezelf voorbereiden via internet?
Een beetje een voor de hand liggende vraag, maar "Ja", dat is inderdaad een goed idee. Uiteindelijk moet je het advies van een hypotheekadviseur op waarde kunnen beoordelen. Het gesprek met die adviseur loopt bovendien beter wanneer je al enige kennis hebt. Er zijn voldoende websites om informatie op te vinden, waar Wegwijs er natuurlijk een van is.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?
Er zijn meerdere websites waarop je jouw maximale hypotheek kunt berekenen. Toch geven die websites slechts een richtlijn. Je maximale hypotheek is onder andere afhankelijk van de hypotheekvoorwaarden, de hoogte van de rente, wat voor werk je doet (en wat je eventuele partner voor werk doet), of je nog andere leningen hebt lopen en wat het huis kost dat je op het oog hebt. Een adviseur loodst je eenvoudig door deze vragen heen en berekent hoeveel je kunt lenen.

Welke adviseur kies ik?
Grofweg zijn er twee type adviseurs: een adviseur bij een bank, zoals ABN AMRO of Rabobank, én een onafhankelijk adviseur. Onder die laatste categorie vallen ketens, zoals de Hypotheker en de Hypotheekshop, en zelfstandige advieskantoren.

Welke van de twee kies je, een bank of onafhankelijk advies, kies je? Het belangrijkste verschil is dat een bank, bijvoorbeeld de Rabobank, altijd een hypotheek bij de Rabobank adviseert. Een onafhankelijk adviseur kan je diezelfde hypotheek bij de Rabobank óók adviseren. Maar hij kijkt verder. Hij kent ook de hypotheken van alle andere banken. En het zijn vaak de meer onbekende banken die je de laagste hypotheekrente bieden, zoals bijvoorbeeld Allianz, Argenta of Conservatrix. 

Moet ik mijn studieschuld noemen als ik een eerste huis wil kopen?
Het is belangrijk dat je de lasten van jouw woning ook op langere termijn kunt betalen. Als je nu al leningen hebt lopen, bijvoorbeeld een studielening, dan betaal je daar maandelijks geld voor. Het is verstandig jouw financieel adviseur zo veel mogelijk inzicht te geven zodat je een hypotheek neemt die bij je past. Dus ja, het is verstandig om te noemen dat je een studieschuld hebt.

Wat als de waarde van mijn starterswoning daalt?
Hét argument om toch nog maar even te huren in plaats van kopen, is de kans dat je huis in waarde daalt. Natuurlijk kan dat nog steeds gebeuren, maar zowel de kans daarop als het financieel gevolg daarvan, wordt kleiner. Stelregel blijft: koop alleen als je weet dat je minimaal 3 tot 5 jaar in de woning wilt blijven wonen. Heb je die zekerheid niet, dan kun je wellicht beter nog even huren.

Wie meer wil weten over de mogelijkheden van een koopwoning op dit moment, laat een reactie achter via de informatiekaart.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie