Nieuws

Fiscaal vriendelijk doneren: meer en makkelijker!

Donatie van € 50 kost slechts € 23,75

woensdag 11 december 2013
Fiscaal vriendelijk doneren: meer en makkelijker!

Er werd dit jaar flink gekort op subsidies, met name voor ontwikkelingslanden en culturele instellingen. Maar er is ook goed nieuws! De fiscale vrijstelling die al gold voor goede doelen, is uitgebreid én toegankelijker gemaakt. In de praktijk betekent dit dat doneren in 2014 eenvoudiger en goedkoper wordt. Wie voorheen een periodieke schenking aan een stichting of vereniging met een zogeheten ANBI-erkende status wilde doen, moest dit vastleggen bij de notaris. Voor veel mensen vormde dit een drempel. Vanaf 2014 hoeft dit niet meer. 

Vanaf 2014 kun je via de website van de Belastingdienst een formulier downloaden waarmee je een periodieke schenking vastlegt. Dat formulier stuur je terug en daarmee is de fiscale vrijstelling geregeld. Een notaris komt hier niet meer aan te pas. De enige échte voorwaarde is dat je de schenking minimaal 5 jaar door moet laten lopen en dat het een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) betreft.

Het wetsvoorstel om periodiek doneren voordeliger te maken had een ruime meerderheid in de tweede kamer en wordt 17 december behandeld in de eerste kamer. Het wetsvoorstel gaat vermoedelijk per 1 januari 2014 in.

Belastingteruggave: een rekenvoorbeeld
In 2014 schenk je elke maand € 50 aan het Wereld Natuur Fonds. Na een jaar bedraagt je totale donatie dan € 600. Wanneer je het jaar erna belastingaangifte doet over 2014, geldt de gedoneerde € 600 als aftrekpost. Hierover betaal je dus geen inkomstenbelasting. Je krijgt gemiddeld € 252 (42% van € 600) terug, waardoor deze donatie uiteindelijk geen € 600 (bruto) maar € 348 (netto) kost. Omgerekend betaal je per maand dus geen € 50 maar slechts € 29. De € 21 die je overhoudt, kun je vervolgens in je zak steken.

Je kunt natuurlijk ook écht € 50 doneren. Netto, na belastingaftrek dus. In dat geval kun je jouw maandelijkse schenkingsbedrag verhogen naar € 86,25. Van de belastingdienst krijg je na aangifte weer € 36,25 terug. Uiteindelijk ben je dan netto € 50 kwijt, terwijl het Wereld Natuur Fonds € 86,25 rijker is.

Schenken aan cultuur: + 25% extra
Schenk je aan een culturele instelling, dan geldt er nog eens een extra voordeel. De overheid verhoogt in dat geval het aftrekbedrag met 25%. Doneerde jij die maandelijkse € 50 in het vorige voorbeeld niet aan het Wereld Natuurfonds, maar bijvoorbeeld aan een toneelgroep? Dan was je aftrekpost hoger geweest: € 600 + 25% = € 750 waarover je geen inkomstenbelasting betaalt. De schenking van € 50 kost je dan geen € 29, maar slechts € 23,75 per maand. Een relatief kleine gift voor jou, die het doel van je keuze ruim het dubbele oplevert!

De culturele ANBI's betreffen bijvoorbeeld instellingen die actief zijn in beeldende kunst, film, dans, letteren, muziek, theater en erfgoed. Denk bijvoorbeeld aan schouwburgen, bibliotheken, filmhuizen en culturele festivals. De belastingdienst biedt een compleet overzicht van culturele en gewone ANBI's.

Pas wanneer de consument zelf bereid is om te schenken, draagt de overheid bij in de vorm van de aantrekkelijke belastingregeling. De overheid zorgt er zo voor dat juist de (culture) instellingen die het publiek de moeite waard vindt, van extra donaties voorzien worden. Of je nu al doneert of niet, de nieuwe regeling biedt een voordelige kans om een extra steentje bij te dragen aan de samenleving. Laat deze mogelijkheid dus zeker niet liggen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie