Nieuws

3 Eindejaarstips voor een vollere portemonnee

Financiële beslissingen die je beter dit jaar nog kunt maken

vrijdag 20 december 2013
3 Eindejaarstips voor een vollere portemonnee

2013 was een roerig jaar waarin ons land nog volop in crisis verkeerde. Langzaamaan lijkt de economie weer aan te trekken. Voor 2014 verwacht Wegwijs verder herstel. Met de kerst en de jaarwisseling voor de deur is dit hét moment om je nog even over je eigen financiën te buigen. Het kan voordelig uitpakken om sommige financiële zaken nog voor het nieuwe jaar af te werken. Andere uitgaven kun je juist beter uitstellen tot in 2014.

Eindejaarstip 1: Laat vermogen boven € 21.139 slinken
Vermogensbelasting is de heffing die je betaalt over je vermogen in box 3. Dit vermogen bestaat voor de meeste mensen uit spaargeld en soms nog wat beleggingen. Over de eerste € 21.139 in box 3 hoef je geen belasting te betalen. Je spaargeld en beleggingen boven dit bedrag worden belast met 1,2%. De peildatum waarop je vermogen in box 3 gemeten wordt ligt jaarlijks op 1 januari. Door je vermogen vóór 1 januari wat te laten slinken, betaal je dus minder belasting. Dit kan op verschillende manieren:

 • Stel grote aankopen niet uit
  Wie grote aankopen op de planning heeft staan, bijvoorbeeld de aanschaf van een auto, kan dit beter voor het nieuwe jaar doen. Ook het afbetalen van rekeningen en schulden kun je beter in 2013 doen. Je vermogen neemt hiermee af, waardoor je minder vermogensbelasting betaalt.
 • Schenken aan de kinderen
  Verkeer je in de positie waarin je een deel van je vermogen kunt missen en wil je dit aan je kinderen schenken, dan kun hier beter niet mee wachten. Ouders mogen hun kinderen jaarlijks belastingvrij een bedrag schenken. Voor 2013 bedraagt de vrijstelling van deze schenking € 5.141. Door een dergelijk bedrag te schenken voor het einde van het jaar, betaal je zelf minder vermogensbelasting.

  Wie meer wil schenken dan € 5.141 heeft twee opties: verspreid je schenking over meerdere jaren, of maak gebruik van de eenmalig verhoogde vrijstelling voor een schenking aan je kind tussen de 18 en 40 jaar. Deze verhoogde vrijstelling bedraagt € 24.676 en van deze vrijstelling mag één keer gebruik gemaakt worden. Door gespreid te schenken en rekening te houden met de vrijstellingen voorkom je dat de ontvanger van je schenking hoge schenkbelasting moet betalen.
   
 • Schenken voor woning
  Sinds 1 oktober 2013 is het mogelijk om belastingvrij € 100.000 te schenken, mits de ontvangende partij het geld gebruikt voor een eigen woning. Men moet de schenking besteden aan de aankoop, verbouwing of aflossen op de hypotheek van een woning. Ben je van plan om een familielid of vriend een dergelijke schenking te doen, dan kun je dit beter voor het einde van het jaar doen. Hierdoor neemt je vermogen in box 3 flink af en betaal je zelf minder vermogensbelasting.

Eindejaarstip 2: Stel uitgaven voor specifieke zorgkosten niet uit
Het kabinet schaft zorggerelateerde aftrekposten per 2014 af. Wanneer je van plan bent bijvoorbeeld een rolstoel of scootmobiel aan te schaffen, is het verstandig dit nog in 2013 te doen. De kosten hiervoor zijn enkel nog aftrekbaar, wanneer de aankoop vóór 1 januari 2014 gedaan is. Voor woonaanpassingen, zoals een traplift of verhoogd toilet, geldt hetzelfde. Deze dienen voor het einde van het jaar geplaatst en betaald te zijn.

Eindejaarstip 3: kies de juiste zorgverzekering
De basiszorgverzekering wordt in 2014 een stuk goedkoper. De premie voor je zorgverzekering zakt gemiddeld met € 140,02 op jaarbasis. Deze gemiddelde daling is echter geen reden om maar gewoon bij je 'oude' zorgverzekeraar te blijven hangen. Overstappen kan erg voordelig uitpakken en scheelt je nog eens tot € 20 per maand. Let bij het vergelijken van zorgverzekeringen niet alleen op de premie. Houd ook de geboden keuzevrijheid in zorgverleners en de invulling van de aanvullende pakketten in de gaten. Deze kunnen sterk verschillen per verzekeraar. Wegwijs heeft eerder de top 10 laagste premies voor 2014 voor je op een rij gezet.

Het opzeggen van je huidige zorgverzekering moet voor 1 januari 2014. Het kiezen van een nieuwe zorgverzekeraar kan nog tot 31 januari 2014.

En dan een nieuwjaarstip voor 2014: periodieke giften. Het einde van het jaar is een perfect moment om te doneren aan een goed doel dat jij een warm hart toedraagt. Wie periodiek een goed doel wil gaan steunen kan echter beter wachten tot 1 januari. Vanaf dat moment wordt de fiscale vrijstelling die al gold voor goede doelen, uitgebreid én toegankelijker gemaakt. Een donatie aan een culturele instelling kost met belastingvoordeel vanaf 1 januari geen € 50 maar slechts € 23,75. Voorwaarde hierbij is dat je giften voor een periode van vijf jaar vastgelegd worden tussen het goede doel en de schenker. Voorheen moest dit bij een notaris, maar nu hoeft dit niet meer. De (hoge) notariële kosten ontloop je hierdoor nu. Voor meer informatie verwijzen we je naar het artikel 'Fiscaal vriendelijk doneren: meer en makkelijker!'.

Wie meer wil weten over schenken, fiscaal voordeel en financiële planning, kan middels onderstaande kaart aanvullende informatie opvragen. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

 1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
 2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
 3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie