Nieuws

2014: Wat doen de huizenprijs, hypotheekrente en spaarrente?

De voorspelling voor het komende jaar

dinsdag 31 december 2013
2014: Wat doen de huizenprijs, hypotheekrente en spaarrente?

Hoe kijken we 31 december 2014 terug op het komende jaar? Stijgt of daalt de huizenprijs, gaat de laagste hypotheekrente nu echt omhoog en levert sparen in 2014 weer wat op? Hebben we definitief de crisis van ons afgeschud of modderen we nog een jaar aan? Een vooruitblik op de portemonnee in 2014: hoe staan we ervoor en waar gaan we heen?

De huizenprijs in 2014
De actuele situatie
Een van de grootste problemen van dit jaar is de woningmarkt. Tenminste: voor mensen die een huis in hun bezit hadden. Bij ruim 50% van de starters staat het huis onder water: de hypotheek is bij hen hoger dan wat het huis waard is. Pas onder veertigers draaien de rollen om. Dan zijn er meer mensen met overwaarde: zij hebben een winst bij verkoop van het huis. 

Overwaarde woningen Nederland

Voor starters die zich nu oriënteren op een eerste woning zijn dit soort problemen niet relevant. Zij zien vooral dat er volop keuze aan goedkope woningen is. Met daarbij een lage hypotheekrente en een enorme macht bij de onderhandeling, is het voor hen een ideaal koopmoment. En dat zien we terug in de cijfers. Langzamerhand worden er meer huizen verkocht.

De voorspelling voor 2014
Steeds meer starters beseffen dat dit een ideaal koopmoment is. De verkopers van zo'n startershuis besluiten steeds vaker een klein of groter verlies te accepteren. Zo verkopen ze 'in ieder geval' hun huis waardoor ze in ieder geval niet met dubbele lasten zitten. Voor 2014 is er geen reden om aan te nemen dat die trend zal afnemen. Hooguit wordt na verloop van tijd het aantal huizenbezitters dat bereid is de prijs (ver) te laten zakken, beperkter. De prijs van de woning gaat dan langzaam stijgen. 

De woningmarkt wordt dus langzaam weer iets 'normaler'. In zo'n normale markt worden traditiegetrouw in het voorjaar meer woningen verkocht dan in het najaar. De cijfers van die verkopen worden vanaf juli 2014 gepubliceerd. Dan zullen we zien of de prijzen inderdaad stijgen en of ook het aantal verkopen toeneemt. De vooruitzichten hiervoor zijn redelijk positief.

De hypotheekrente in 2014
De actuele situatie
Een belangrijke graadmeter voor de hypotheekrente  in Nederland, is de kapitaalmarktrente. Dit is de rente die Nederlandse overheid betaalt om zelf geld te kunnen lenen. Normaalgesproken geldt: stijgt de kapitaalmarktrente, dan stijgt niet lang daarna ook de hypotheekrente. Maar gedurende de afgelopen crisis was er helaas niets 'normaal'.

Al in 2011 werd duidelijk dat banken hun hypotheekrente kunstmatig hoog hielden. Ze wilden hun reserves op orde brengen na hun verliezen in de kredietcrisis. Ook bouwden ze een buffer op om eventuele toekomstige tegenvallers te kunnen compenseren. Woningkopers betaalden dus via de hogere hypotheekrente voor de fouten die de banken zelf hadden gemaakt. De banken bleven zo ook in crisistijd goede winsten maken.

hypotheerente verloop kapitaalmarktrente 2013

In 2013 gebeurde eigenlijk iets omgekeerds. De kapitaalmarktrente steeg van 1,5% op 1 januari naar uiteindelijk 2,25% op 31 december. Een stijgende lijn, met enkele tussentijdse dalingen. Kijken we naar de gemiddelde hypotheekrente van 2013 dan zien we dat die juist is gedaald: van 4,72% naar 4,06%. Conclusie: de banken zijn langzaam aan het interen op hun marges. Klanten winnen wordt voor banken langzaam weer belangrijker dan zelf een buffer opbouwen. En dat is gunstig van jou als koper.

De voorspelling voor 2014
In 2005 rekenden banken tot maximaal 0,6% rente bovenop kapitaalmarktrente. In 2010 steeg dit naar 1,75%. Kijken we naar januari 2013, dan was die marge heel even 3,2%. Goed 'cashen' dus voor de banken.

Eind 2013 daalde de marge naar 1,8%. Die marge kan nog verder omlaag, maar alleen als de banken verder de concurrentie met elkaar aan willen gaan. Tegelijkertijd kan de kapitaalmarktrente verder stijgen als gevolg van meerdere macro-economische factoren, o.a. een groeiende stabiliteit in Europa. Verwachten banken deze stijging, dan zullen ze hun hypotheekrente niet laten dalen. De beste voorspelling voor de hypotheekrente is daarom dat deze de eerste maanden min of meer gelijk zal blijven. Op lange termijn lijkt een lichte stijging nog steeds aannemelijk.

Feitje: ABN AMRO, ING én de Rabobank dachten begin 2013 dat de hypotheekrente zou gaan stijgen. En om eerlijk te zijn: wij dachten dat ook.Totdat bleek dat de banken inteerden op hun eigen winstmarges. Een voorspelling zegt dus niet alles.

De spaarrente in 2014
De actuele situatie 
De spaarrente is platgezegd 'om te huilen'. Smulden we in 2008 nog van een spaarrente van boven de 4%, in 2009 dook deze spaarrente onder deze 4%-grens. In 2010 kwam deze zelfs onder de 3%, waarna onze spaarrekeningen vervolgens drie jaar lang zweefden tussen de 2% en 3%. In 2013 bleek een spaarrente van 2% zelfs een luxe. De allerhoogste spaarrente per eind 2013 was 1,85%, te verkrijgen bij Nationale Nederlanden. Grote banken als Rabobank (1,2%) en ING (1,25%) zitten hier nog flink onder. 

Hoe komt dat? Banken zijn bereid om jou als spaarder meer rente te geven als ze jouw geld hard nodig hebben. Op dit moment kunnen banken heel goedkoop lenen van elkaar én van de Europese Centrale Bank. Ze hebben jou als spaarder dus niet nodig, behalve als ze meer geld willen hebben dan dat ze bij de Europese bank kunnen krijgen.

De Europese Centrale Bank houdt de rente bewust laag in de hoop dat banken met het geleende geld zelf ook leningen gaan verstrekken. Het idee daarachter: als er meer geleend wordt, wordt er ook meer uitgegeven. En wordt er meer uitgegeven, dan komen we nog sneller uit de crisis.

De voorspelling voor 2014
Veel hangt af van de beslissingen van de Europese Centrale Bank. Maakt die het voor de banken weer duurder om geld te lenen, dan stijgt onze spaarrente. De Europese bank kijkt daarbij goed naar wat de Amerikaanse bank doet. Beide bankmachten houden hun rente nu nog laag. Gaat de economie langzaam weer draaien, dan stijgt deze (geldmarkt)rente. De 'steunmaatregelen' waarover we vaak horen praten in het nieuws, worden dan langzaam teruggedraaid.

Het herstel van de Europese economie is nog broos. Als er al een renteverhoging plaatsvindt, dan zal dat met hele kleine stapjes gaan. Ook de spaarrente zal voorlopig nog even laag blijven. Omdat we nog altijd 1,2% belasting betalen over ons spaargeld boven de € 21.000 (of het dubbele bij partners) kan het op z'n zachtst gezegd geen kwaad om op zoek te gaan naar alternatieven voor sparen. Houd daarvoor onze website in de gaten.

Samengevat onze voorspelling voor 2014: de verkoop van woningen trekt aan en ook de huizenprijs gaat op termijn licht omhoog. De hypotheekrente blijft min of meer stabiel (en dus laag) maar zal mogelijk in de tweede helft van het jaar wat stijgen. De spaarrente blijft voorlopig nog even laag. Als deze stijgt, is dat maar mondjesmaat.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie