Nieuws

Wat dekt je overlijdensrisicoverzekering überhaupt?

Verschil met uitvaartverzekering onduidelijk

vrijdag 22 november 2013
Wat dekt je overlijdensrisicoverzekering überhaupt?

De overlijdensrisicoverzekering: 36% van de Nederlanders weet niet waar deze verzekering voor dient. Dit blijkt uit onderzoek van verzekeraar Reaal. 19% procent van de Nederlanders denkt zelfs dat de verzekering voor overlijdensrisico bedoelt is voor het bekostigen van de uitvaart. Dit laatste is echter een uitvaartverzekering. Bij mensen die zèlf een overlijdensrisicoverzekering hebben afgesloten, is de kennis niet veel beter. 28% van de mensen mét een overlijdensrisicoverzekering weet niet waar deze voor dient. 

Dat de beide verzekeringen met elkaar verward worden, heeft alles te maken met hun naam. Een korte opsomming:

Een overlijdensrisico is taaltechnisch een vreemde eend in de bijt. De overlijdensrisicoverzekering verzekert namelijk niet de kosten van je overlijden en uiteraard ook niet de schade van het overlijden zelf. De overlijdensrisicoverzekering verzekert de financiële gevolgen van het feit dat je overlijdt.

Je hebt er zelf niks aan
De overlijdensrisicoverzekering en de uitvaartverzekering hebben één belangrijk aspect gemeen: aan beide verzekeringen heb je zelf niks. Pas wanneer je niet meer in leven bent, kunnen jouw nabestaanden aanspraak maken op de verzekering. Met beide verzekeringen zorg je er dan ook voor dat nabestaanden geen financiële schuld oplopen.

In het kort: de uitvaartverzekering
Bij de uitvaartverzekering worden de kosten van jouw uitvaart vergoed. De kosten hiervoor bedragen tussen de € 5.000 en € 8.000. Voor die kosten kun je als het ware sparen via een uitvaartverzekering. Een uitvaartverzekering keert uit in natura (de begrafenis of crematie zelf) of in geld. In het tweede geval krijg je een geldbedrag waarmee je zelf de uitvaart kunt betalen.

In het kort: de overlijdensrisicoverzekering
De overlijdensrisicoverzekering keert een geldbedrag uit. De hoogte van dit bedrag heb je bij aanvang van de verzekering zelf bepaald, meestal in samenspraak met een financieel adviseur. Dit bedrag is bedoeld om je nabestaanden, je partner en / of kinderen, financieel te ondersteunen. Jouw inkomen valt door jouw overlijden immers weg.

In theorie zou je met je overlijdensrisicoverzekering ook je uitvaart kunnen betalen. In de praktijk wordt de overlijdensrisicoverzekering meestal gebruikt om je hypotheek helemaal of gedeeltelijk af te lossen. 

Overlijdensrisicoverzekering in het nieuws
De overlijdensrisicoverzekering heeft de afgelopen jaren steeds weer het nieuws gehaald. De belangrijkste reden: hij werd steeds goedkoper. De premie is in een aantal jaar gedaald met 60%. Desondanks lopen veel dure overlijdensrisicoverzekeringen nog gewoon door. Meestal komt dit doordat de premie van de verzekering is geïntegreerd in de premie die je betaalt voor je hypotheek. Juist in die gevallen is het aflossen en opnieuw sluiten van je overlijdensrisicoverzekering aan te raden.

Heb je de afgelopen jaren niet omgekeken naar je overlijdensrisicoverzekering, dan kan waarschijnlijk je premie nog flink omlaag. Wil je meer informatie over de mogelijkheden hiervoor, laat dan een reactie achter via de antwoordkaart. Dit geldt ook als je wilt checken of de hoogte van je overlijdensverzekering nog steeds aansluit bij jouw huidige inkomen en wensen. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie