Nieuws

Vervangt de bots-app het schadeformulier?

Ouderenorganisaties schrikken zich hoedje

donderdag 14 november 2013
Vervangt de bots-app het schadeformulier?

'Wees hoffelijk, blijf kalm, word vooral niet boos.' De ontwerpers van het Europees Schadeformulier posteerden deze oproep pontificaal op de voorzijde van het beroemde doordrukdocument. Ze wisten dat maar weinig de gemoederen zo hoog kan laten oplopen als een flinke kras in de lak. Nu het Verbond van Verzekeraars heeft aangekondigd dat het papieren schadeformulier op termijn vervangen wordt door een app, blijft niet iedereen zo hoffelijk en kalm als de makers van het vijftig jaar oude formulier gehoopt hadden.

Hoe werkt het? De betrokken partijen van een ongeluk hebben minimaal één smartphone of tablet nodig om de vragen in te vullen die normaalgesproken zwart op wit worden beantwoord. De gebruikers kunnen ter plekke foto's maken het ongeval. De app registreert via GPS wat de exacte locatie is van de botsing en stuurt die gegevens met het formulier en de foto's door naar de verzekeraars van beide partijen. De betrokken bestuurders krijgen vervolgens allebei apart een sms die beantwoord moet worden als bevestiging van de schade.

Gevaarlijke plaatsen worden zichtbaar
De voordelen voor klant en verzekeraar zijn evident. De afwikkeling verloopt met de digitale schade-aangifte vele malen gestroomlijnder dan met de oude papierwinkel. Dat scheelt flink in de termijn waarin een schade wordt afgewikkeld. De grootste vooruitgang van het systeem ligt echter niet bij klant en verzekeraar, maar bij de overheid. Die krijgt via de app inzicht in de locaties waar de meeste ongelukken plaatsvinden. Daar kunnen ze met gerichte maatregelen meteen iets aan doen. Die informatie heeft de overheid nu niet, omdat de politie momenteel alleen de zeer ernstige ongevallen met letsel registreert.

Ouderen geschrokken
"Slachtoffers van ongelukken in het verkeer moeten vanaf volgend jaar digitaal hun schade afhandelen", schreef de Telegraaf over het verdwijnen van het schadeformulier. Daar was de grootste ochtendkrant van Nederland iets te stellig. Het aloude schadeformulier blijft namelijk gewoon bestaan naast de bots-app. Maar het kwaad was al geschied. Ouderenorganisaties berekenden dat slechts 30 procent van de 65-plussers een smartphone bezit, terwijl meer dan de helft auto rijdt. De digitale revolutie zou ouderen op onacceptabele wijze belemmeren in hun functioneren. Het bleek echter niet meer dan een storm in een glas water.

De bots-app is voorlopig niet meer dan een aanvulling op de bestaande middelen. Toch hoopt de branche-organisatie van verzekeraars dat in de toekomst 100 procent van alle aangiften digitaal gedaan wordt. Verzekeraars die zelf al een app ontwikkelden om schade te melden zijn positief over de resultaten. De app van het Verbond is te downloaden via de Apple App Store en de Android Market.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie