Nieuws

Vaker geld terug bij vertraging vliegtuig

Meer succes rechtsbijstandverzekering

donderdag 28 november 2013
Vaker geld terug bij vertraging vliegtuig

Luchtvaartmaatschappijen zijn verplicht om passagiers financieel te compenseren bij vertraging. Dat is vastgelegd in Europese verdragen. Iemand die er wel eens mee te maken heeft gehad, weet echter hoe moeilijk het is om die vergoeding ook werkelijk te ontvangen. Vooral prijsvechters zijn 'succesvol' in het ontmoedigen en frustreren van reizigers die hun recht willen halen. Zo was budgetmaatschappij Ryanair -  vijftien jaar na de internetrevolutie -  slechts bereikbaar via een Iers faxnummer. Rechtsbijstandverzekeraars zijn echter aan de winnende hand, notoire laatkomers moeten bloeden.

Rechtsbijstandverzekeraar ARAG behaalde 45 procent meer uitgekeerde claims bij vluchtvertraging. "Momenteel zien wij dat luchtvaartmaatschappijen steeds meer hun beleid aanpassen naar de huidige rechtspraak. Daardoor zien wij een flinke stijging in het aantal toezeggingen tot betaling door luchtvaartmaatschappijen", zegt Henk van Dam van ARAG Flight Claim Service. "Daarnaast worden steeds meer consumenten zich bewust van hun rechten op compensatie bij vertraging of annulering van hun vlucht." Uit eerdere cijfers bleek dat slechts 7 procent van de passagiers met recht op een vergoeding daadwerkelijk een claim indient.

Waar heb je recht op?

Afstand tussen luchthavens

Vertraging

Vergoeding

0 - 1500 km

3 uur of langer

250 euro

1501 - 3500 km

3 uur of langer

400 euro

3501 km en verder

3 - 4 uur

300 euro

3501 km en verder

langer dan 4 uur

600 euro


Het middel tegen de trainerende luchtvaartbedrijven bleek massaliteit. Een consument blijft niet maanden na een vertraging bellen en schrijven met de vliegmaatschappij. Rechtsbijstand legt in één keer een grote hoeveelheid claims neer en komt zo voorbij de muur van de klantenservice. "In overleg met de juridische afdelingen van de luchtvaartmaatschappijen slagen wij erin om een groot deel van de zaken op te lossen zonder tussenkomst van de rechter. Beide partijen zijn gebaat bij een snelle oplossing. Maar mocht het nodig zijn dan schuwen wij een rechtsgang niet", zegt Van Dam.

Overmacht
Als een vertraging komt door overmacht, dan hoeft een vliegmaatschappij geen extra vergoeding te betalen. Slechte weersomstandigheden als sneeuw of dichte mist zijn bijvoorbeeld overmacht. Ook vertraging door stakende luchtverkeersleiders vallen buiten de regeling, tenzij de staking plaatsvindt bij de vliegmaatschappij zelf. Dat is niet onvoorzien, dus geen overmacht. Verschillende bedrijven, waaronder ARAG, houden een website bij met alle vluchten waar vertragingsvergoeding mogelijk is. Het invullen van het vluchtnummer is voldoende om te weten waar je aan toe bent.

De Europese Commissie in Brussel heeft begin dit jaar voorgesteld om de compensatieregeling bij vertraging te versoberen. De vertraging zou minimaal 5 uur moeten zijn om voor een vergoeding in aanmerking te komen. Op langere vluchten wordt zelfs 9 uur en 12 uur voorgesteld. Om reizigers tegemoet te komen, moet het volgens de EU wel eenvoudiger worden om een claim in te dienen bij de vliegmaatschappij. Dat is de wereld op zijn kop: versobering in ruil voor het recht dat je al had. Eenvoudige compensatie zou een gegeven moeten zijn, ook voor mensen zonder de luxe van een rechtsbijstandverzekering.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie