Nieuws

Sneller hypotheek voor ondernemers

Cijfers over drie jaar niet altijd nodig

woensdag 20 november 2013
Sneller hypotheek voor ondernemers

Goed verdienende ondernemers hebben soms moeite met het krijgen van een hypotheek. Banken verwachten stabiliteit in het inkomen, maar voor mensen met een eigen bedrijf is dat in de regel veranderlijk. Ondernemers moeten daarom van minstens drie jaar hun resultaten kunnen tonen. 'Te lang', vindt D66. Als het aan de oppositiepartij ligt, kunnen ondernemers die er financieel goed voorstaan ook met de cijfers van twee jaar een hypotheek krijgen. Ook de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) zou daarin mee moeten gaan.

Volgens D66-Kamerlid Kees Verhoeven ontstaan er met de huidige regels vreemde situaties. "Het kan voorkomen dat een ondernemer mensen in dienst heeft die wel een hypotheek kunnen krijgen, terwijl hijzelf geweigerd wordt." Als een werknemer binnen de eerste drie jaar na de oprichting van een bedrijf een vast contract krijgt, of een intentieverklaring op een tijdelijk contract, dan kan dat inderdaad gebeuren. Bij sommige banken wordt de soep echter niet zo heet gegeten als die opgediend wordt.

De volle drie jaar niet nodig
Een ondernemer of zzp'er hoeft namelijk niet altijd drie jaar te wachten. Als de onderneming in november 2011 is begonnen, dan beschikt hij volgend jaar al over cijfers van 2011, 2012 en 2013. Ondanks dat de onderneming nog maar twee jaar en twee maanden oud is, kan er dus al wel een hypotheekaanvraag gedaan worden. Nadeel is echter dat de resultaten uit 2011 in slechts twee maanden behaald zijn. Dat relatief lage inkomen weegt net zo zwaar mee in de berekening voor een hypotheek als de volle jaren.

Roomser dan de paus
De NHG hanteert echter veel strengere regels dan de bank. Om een hypotheek met de garantie af te sluiten, verwacht men daar de cijfers van drie volle kalenderjaren. Een zzp'er of ondernemer die in januari 2011 begon, zal zo tot begin 2015 moeten wachten tot hij een aanvraag voor een hypotheek met NHG kan doen. Het bedrijf is dan echter al bijna vier jaar oud. Deze extra regels zijn volstrekt overbodig. Ook de NHG zou in staat moeten zijn om maatwerk te verrichten.

Als een onderneming drie jaar stabiel draait en dat goed kan onderbouwen met cijfers, is het nergens voor nodig om roomser te zijn dan de paus. Zeker in een tijd waarin zzp'ers een steeds belangrijkere rol in de economie spelen.

Niet alle banken zijn even happig om ondernemers een passende hypotheek aan te bieden. Nog steeds is een vast contract het meest geaccepteerde bewijs voor een stabiel inkomen. Desalniettemin bestaan er hypotheekverstrekkers die wel mee willen denken en serieus naar de financiële situatie van een aanvrager kijken. Daar zou de NHG wat van kunnen leren.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie