Nieuws

Premie zorgverzekering 2014 daalt met € 11,67 per maand

Lagere premie belangrijkste verandering

maandag 11 november 2013
Premie zorgverzekering 2014 daalt met € 11,67 per maand

De premie zorgverzekering 2014 gaat fors omlaag. En dat is gelijk de belangrijkste wijziging van de zorgverzekering 2014. De zorgverzekering blijft inhoudelijk, op een paar kleine details na, hetzelfde als in 2013. Alleen de kosten ervan zijn lager. De gemiddelde premie over 2013 bedroeg € 103,26. De gemiddelde premie zorgverzekering in 2014 komt uit op € 91,59.

Op dit moment hebben praktisch alle zorgverzekeraars hun premie voor de zorgverzekering 2014 bekendgemaakt. De gemiddelde premieverlaging komt daarmee uit op  € 11,67. Dat scheelt € 140,04 per jaar per persoon en voor een gezin dus € 280,08. 

Waar je er dus vorig jaar voor moest zorgen dat je als zorgverzekerde niet meer dan € 103 per maand betaalde, zou je premie in 2014 niet hoger mogen zijn dan het gemiddelde van € 91.

Premie Zorgverzekering 2009-2014 - Wegwijs

Waarom deze grote premieverlaging?
De premieverlaging is voor een heel klein gedeelte ontstaan doordat minder mensen afgelopen jaar van zorg gebruik hebben gemaakt. Verreweg de grootste besparing is ontstaan doordat zorgverzekeraars de discussie zijn aangegaan met ziekenhuis, apothekers en andere zorginstelling. Het doel van de verzekeraars: kosten omlaag!

Beter, die goedkopere zorg?
Is het goed dat die kosten van de zorg omlaag gaan? "Ja" als we kijken naar je portemonnee en "ja" als we kijken met welk tempo de zorgkosten afgelopen jaar zijn gestegen. Zorgverleners hadden geen prikkel om de kosten laag te houden. Die is er nu wel. Maar qua medicijnen kan het nu voorkomen dat je een goedkoop medicijn krijgt geleverd, terwijl bij jouw specifieke klachten beter een wat duurder medicijn had gepast. Maar dit zijn slechts uitzonderingen. In de meeste gevallen is de kostenbesparing positief.

Hebben alle verzekeringen dezelfde dekking?
Ja, jouw verzekering dekt hetzelfde als een andere. Maar let op: er is een verschil tussen dekking en uitvoering van de verzekering. Juist in die uitvoering zijn er wél grote verschillen te vinden. Check hieronder of jouw verzekering de uitvoering biedt die je wilt.

1. Vrije keuze zorgverlener
Mag jij zelf kiezen naar welk ziekenhuis je gaat? Het verschilt per zorgverzekering wat hier de voorwarden voor zijn. Hierbij geldt overigens dat een verzekeraar waarbij je bij elk ziekenhuis terecht kunt, zeker niet duurder hoeft te zijn.

2. Aanvullingen
De aanvullende verzekeringen bij verschillende verzekeraars lijken op elkaar, maar de details verschillen. Check goed of jouw aanvullende zorgverzekering de dekking bevat die je wilt. Zo nee, dan is de kans groot dat je beter kunt kiezen voor een wat hogere dekking, dan voor eenzelfde soort dekking bij een andere verzekeraar. Makkelijker gezegd: overstappen heeft in dit geval niet altijd zin.

3. Online gemak
Een moderne verzekeraar is inmiddels overgestapt naar online declareren. Let erop dat je verzekeraar je declaraties snel (binnen 5 of maximaal 10 werkdagen) afhandelt. Langer hierover doen, is niet nodig.

4. Helder en eenvoudig
Voorwaarden moeten helder en eenvoudig zijn. Zo ingewikkeld is een zorgverzekering namelijk niet. Bij verzekeraars die grossieren in een veelvoud van kleine lettertjes, dient je een groot vraagteken te plaatsen.

5. Service
Bij sommige verzekeraars kun je medicijnen alleen maar bij een internetapotheek bestellen en dien je te bellen met een 0900-nummer als je vragen hebt. Ook dit zijn zaken die je mogelijk over het hoofd ziet als je verzekeraars met elkaar vergelijkt. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie