Nieuws

Nieuwe hypotheken Rabobank te duur

Klanten laten bank links liggen om hoge rente

dinsdag 12 november 2013
Nieuwe hypotheken Rabobank te duur

De Rabobank ziet het animo voor nieuwe hypotheken sterk teruglopen.  De rente die de grootste hypotheekverstrekker van Nederland de laatste maanden rekent, ligt zo ver boven het gemiddelde dat veel potentiële klanten verder kijken. Het marktaandeel van de Rabobank in nieuwe hypotheken daalde in de laatste drie maanden met 5,3 procent, blijkt uit onderzoek van adviesbureau IG&H. Nog steeds draagt ongeveer 1 op de 4 hypotheekovereenkomsten een Rabobank-logo, maar de daling toont wel aan dat de bank niet meer straffeloos elk rentepercentage op de stippellijn kan invullen.

In het Financieele Dagblad reageerde de Rabobank op de sterkste afname van het marktaandeel sinds het begin van de metingen in 2006. De bank zegt in die krant 'waarde te hechten aan passende en stabiele tarieven.' Om daaraan toe te voegen: 'We willen concurrerend zijn, maar bij een hypotheek draait het niet alleen om rente. Het gaat ook om een kwalitatief goed en slim advies." Volgens de Rabobank behoren hun adviestarieven bovendien tot de goedkoopste in de markt.

'Passende en stabiele tarieven'
De Rabobank suggereert met deze reactie dat de ze niet wenst mee te deinen op de golven van de markt. Nu behoort de hypotheekrente van de Rabobank altijd al tot de bovenmoot van het prijzenspectrum. De vraag is dan ook wat in dit geval 'stabiele tarieven' inhoud. De gemiddelde hypotheekrente daalde in de afgelopen tijd en de onderlinge concurrentie nam toe. Een lager rentetarief zou dus logisch zijn.

Dat de voormalig boerenleenbank niet mee veert met deze rentebeweging, lijkt eerder onwil dan stabiliteit. Het kan zijn dat de hypotheekverstrekker de daling van haar marktaandeel voor lief neemt, omdat de inkomsten per hypotheek hoger liggen. Voor jou als klant is het vooral de rente die telt. De kosten van hypotheekadvies wegen veel minder zwaar dan de hoogte van de hypotheekrente. Een half procent hogere rente op een hypotheek van 250.000 euro kost een consument over 10 jaar netto € 7.250 meer. Bovendien hoeft een lagere rente natuurlijk te betekenen dat het advies van een mindere kwaliteit is. Dan liever eenmalig wat extra betalen voor dat advies.

'Kwalitatief goed en slim advies'
Een huizenkoper die voor een hypotheek langsgaat bij de Rabobank, krijgt alleen de hypotheken en tarieven van de Rabobank voorgeschoteld. Ook wat dat betreft is het merkwaardig dat over een slim advies wordt gesproken. Je moet jezelf afvragen of dat van toepassing is bij een advies waar de uitkomst bij voorbaat vaststaat.

Het zijn geen beste tijden voor de Rabobank. Onlangs verknalde een stel rücksichtslose fraudeurs het lang gekoesterde imago van onkreukbare dorpsbankiers. De zweem van provinciale gemoedelijkheid verdwijnt. Na het genadeloze demasqué blijkt de bank net zo goed een bank als elk ander. Zoals een woordvoerder zelf al merkte, blijft er zo weinig meer over om een topprijs te rechtvaardigen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie