Nieuws

Hypotheekrente wéér verder omlaag

20 jaar rentevast interessant?

woensdag 13 november 2013
Hypotheekrente wéér verder omlaag

Zijn hypotheken in de uitverkoop? De toch al voordelige aanbieder Allianz verlaagt de hypotheekrente. Voor hypotheken met een rentevaste termijn van 10,  15 en 20 jaar daalt de hypotheekrente met maximaal 0,15 procent. Dat lijkt een kleine daling. Toch voert Allianz met de genoemde termijnen alle rentelijstjes aan en het verschil met de 'duurste' banken stijgt. Dit verschil dreunt door in jouw hypotheeklasten en scheelt je in 10 jaar op een gemiddelde hypotheek maar liefst € 11.164 rente.

Allianz zet met deze verlaging de concurrentie verder op scherp. Het antwoord is nu aan aanbieders als Argenta en Conservatrix, die eerder al de hypotheekstrijd aangingen.

Hypotheekrente fors lager
Met de recente daling is de hypotheekrente op een bijzonder laag niveau beland. Ter vergelijking, eind 2009 was de scherpste hypotheekrente voor een rentevaste termijn van 10 jaar nog 5,2 procent. De rente lag daarmee maar liefst 1,4 procent hoger dan het huidige laagste tarief.

Top-3 laagste renteTop 3 Laagste Rentes

* Wanneer een hypotheekrente door meerdere aanbieders wordt geboden, staan al deze aanbieders in het overzicht.

Hypotheekrente langer vastzetten?
Gezien de gedaalde hypotheekrente is het aanlokkelijk een hypotheek te sluiten met een langere rentevaste termijn. Je lijkt dan duurder uit te zijn, omdat de bijvoorbeeld de 30-jarige rente hoger is dan die van 10 jaar. Toch speelt er nog iets anders mee: de kans dat banken op langere termijn de rente laten stijgen is aanzienlijk.

Banken kunnen nu zelf nog goedkoop lenen van centrale banken die daarmee de economie willen stimuleren. Dezelfde centrale banken hebben al aangegeven de lage rente vanaf volgend jaar af te bouwen. Voor de bank wordt lenen in dat geval duurder, wat zij zullen verrekenen in hun hypotheektarieven.

Welke termijn kies je?
Wanneer je nu gaat voor een kortere rentevaste termijn, bijvoorbeeld 10 jaar, profiteer je dus korter van het huidige lage tarief. Wanneer over 10 jaar de rentevaste termijn afloopt, moet je tekenen voor een nieuw rentetarief. De kans is klein dat je tegen die tijd een rente krijgt aangeboden, die net zo laag (of nog lager) is dan het huidige tarief. Kies je nu voor een langere rentevaste termijn, dan loop je dat risico niet.

Verschil 10 en 20 jaar vaste rente
Stel: je sluit op dit moment een annuïtaire hypotheek van in totaal € 250.000, met een rentevaste termijn van 20 jaar (4,3%). Je betaalt dan gemiddeld € 364 netto rente per maand. Kies je voor het 10-jaar vaste tarief (3,8%), dan is de bijbehorende netto rentelast € 322 per maand. Het 10-jaarstarief is € 42 per maand goedkoper, maar je hebt dan níet de zekerheid dat je ook in jaar 11 tot en met 20 een voordelige hypotheek hebt. De 10-jaarsrente is dus iets goedkoper en met de 20-jaarsrente loop je wat minder risico.

Welke rentevaste termijn je ook kiest; Als koper heb je duidelijk profijt van wederom gedaalde hypotheekrente. De combinatie van een lage hypotheekrente en de zeer lage huizenprijzen staat voor zeer betaalbare woonlasten. Eventuele verdere rentewijzigingen vind je in het overzicht laagste hypotheekrente. Onderstaand kun je ook meer info opvragen over de mogelijkheden in jouw persoonlijke situatie. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie