Nieuws

Hoogste spaarrente weer omlaag

ING, ABN en Rabobank blijven ver achter

maandag 18 november 2013
Hoogste spaarrente weer omlaag

Lange tijd was je als spaarder het best af bij Nationale Nederlanden. Deze bank verlaagt de rente nu van 1,95 naar 1,85 %. De koppositie wordt na deze verlaging overgenomen door Leaseplan Bank. Met 1,93 % spaarrente blijft Leaseplan de naaste concurrentie net voor. Het verschil met grote Nederlandse banken blijft groot. Het treurige is dat renteverhogingen er voorlopig niet in zitten.

In de afgelopen weken verlaagde niet alleen Nationale Nederlanden de spaarrente. Onder andere Centraal Beheer, keytrade Bank, ABN AMRO en Triodos Bank zetten het mes in de spaarrente.

Top-5 hoogste spaarrente 
Onderstaande banken verstrekken op dit moment de hoogste rente en vallen onder het Nederlandse depositogarantiestelsel. Bij faillissement van de bank krijg je hierdoor maximaal € 100.000 terug per spaarder.

  • Leaseplan Bank 1,93 %
  • Nationale Nederlanden 1,85 %
  • SNS Bank 1,80 %
  • MoneYou 1,80 %
  • Zwitserleven 1,80 %

De grote Nederlandse banken blijven ver achter op de top-5. Rabobank verstrekt een basisrente van 1,2 %, ING en ABN bieden beiden 1,25 %.

Spaarrente blijft laag
Recent gaf de Europese Centrale Bank (ECB) aan een belangrijk rentetarief te verlagen. Het gaat om de rente die banken betalen wanneer ze geld lenen van de ECB. Banken zijn namelijk niet alleen afhankelijk van jouw spaargeld. Ze lenen ook geld van elkaar en van toezichthouders als de ECB. Wanneer ze daar minder rente voor hoeven te betalen, is dat negatief voor jouw spaarrente. Een bank zal niet zo snel de spaarrente verhogen als er voordelige alternatieven zijn.

De ECB heeft de rente verlaagd om de economie in Europa te stimuleren. Het idee is namelijk dat banken meer geld lenen, om dat vervolgens weer uit te lenen aan hun eigen klanten. Dit zijn zowel particulieren als bedrijven. Wanneer die het geleende geld weer gaan uitgeven door er producten van te kopen, is dat goed voor de economie.

Zelfs bij de 'top-aanbieders' levert sparen betrekkelijk weinig op. Voor veel mensen reden om de spaarrekening te verruilen voor aandelen of andere beleggingen. Ook spaargeld voor langere periode vastzetten is lucratiever. In de komende editie van Wegwijs Magazine zetten we alle opties op een rij.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie