Nieuws

De beperkte keus en kwaliteit van de budget zorgpolis

Goedkoop is duurkoop?

vrijdag 29 november 2013
De beperkte keus en kwaliteit van de budget zorgpolis

Wie op zoek gaat naar een goedkope zorgverzekering, stuit al snel op de budgetpolis of budget zorgpolis. Het klinkt aantrekkelijk: zo'n hele lage premie voor je zorgverzekering. Kanttekening is dat de budgetzorgverzekering slechts van een beperkt aantal ziekenhuizen en zorgverleners de behandelingen volledig vergoedt. Wanneer je kerngezond bent, is het uiteraard verleidelijk toch zo'n polis af te sluiten. Maar ook dan zijn er voldoende haken en ogen te vinden.

Kies je voor een budgetpolis, dan heb je slechts beperkte keuze als het op zorg aankomt. Heb je een fysiotherapeut nodig of moet je voor een behandeling naar het ziekenhuis, dan valt alleen te kiezen uit zorgverleners waar de verzekeraar afspraken mee heeft gemaakt. De zogenaamde gecontracteerde zorgverleners.

Extra bijbetalen
Wil je toch ergens anders naartoe, dan moet je zelf een deel van de kosten betalen. Er zijn meerdere redenen om te kiezen voor het ziekenhuis van jouw voorkeur, bijvoorbeeld:

  • In het ziekenhuis werkt een specialist waar je al van meerdere mensen goede verhalen over hebt gehoord
  • Jouw huisarts raadt een ziekenhuis aan
  • Het verplichte ziekenhuis is te ver weg. Niet alleen jij maar ook je bezoek na een operatie zal verder moeten reizen.

Het gaat hierbij om zorg die in te plannen valt; voor een spoedoperatie kun je wel in elk ziekenhuis terecht.

De budgetpolis van Zekur, Zilveren Kruis, TakeCareNow, Menzis en CZ

 

Aantal ziekenhuizen waar je terecht kunt

Wat betaal je bij wanneer je toch zélf je ziekenhuis kiest?

Zekur - Univé

16

20% van de behandeling

Beter Af Selectief Polis - Zilveren Kruis

31

30% van de behandeling

TakeCareNow - Agis

31

30% van de behandeling

Menzis Budgetbewustpolis

Bij 11 veel voorkomende behandelingen enkel bij ziekenhuizen met een 'Topzorg' label. Aantal gecontracteerde ziekenhuizen verschilt per behandeling.

40% van de behandeling

CZ Zorgbewust polis

Bij 6 behandelingen enkel bij gecontracteerde ziekenhuizen.

50% van de behandeling


Wat kost een behandeling als je die zelf moet betalen?
Stel, je moet geopereerd worden aan je amandelen: een veel voorkomende operatie. Deze operatie kost ongeveer € 1.100. Bij een 'gewone' zorgverzekering zou de operatie, op je eigen risico na, volledig vergoed worden. Heb je voor een budgetverzekering gekozen, dan loopt je het risico zelf voor een deel op te draaien. Afhankelijk van welke budgetverzekeraar je gekozen hebt, ligt dit bedrag rond de € 330 (30%). Dit nog los van je standaard eigen risico. Moet je ook nog een nachtje in het ziekenhuis worden opgenomen, dan lopen de kosten snel verder op.

 

 

Kosten operatie neus- of keelamandelen

Zelf betalen

Vergoed door verzekeraar

Reguliere zorgverzekering

€1.100

€360 eigen risico

€740

Budget

zorgverzekering

€1.100

€360 eigen risico + €330 (30% van de behandeling) = €690.

€410

 
Hoe 'erg' is het om te kiezen voor de standaard optie?
"Maar dan kies ik toch gewoon voor een ziekenhuis waarmee mijn verzekeraar wél afspraken gemaakt heeft?". Dat is inderdaad een optie. Het kan dan wel zo zijn dat je bij een kwalitatief slechter ziekenhuis uitkomt.

In Rotterdam staat bijvoorbeeld het Havenziekenhuis veel lager aangeschreven dan het Maasstad Ziekenhuis. Onder andere TakeCareNow en Beter Af hebben met laatstgenoemde geen samenwerking. Ook kan het voorkomen dat je een stuk moet reizen voor een behandeling in het ziekenhuis. Wie in Arnhem woont, moet met de Zekur polis van Univé bijvoorbeeld op en neer naar Nijmegen om aanspraak te kunnen maken op een volledige vergoeding.

Minder service
Naast minder keuzevrijheid en mogelijk kwalitatief mindere zorg, moet je bij een budgetpolis ook op minder service rekenen. Een budgetpolis houdt namelijk tevens in: alleen een internetapotheek (waardoor je een dag langer moet wachten op je medicijnen), enkel vragen stellen per mail of bellen met een 0900-nummer en niet alle medicijnen worden standaard vergoed.

Overweeg je te kiezen voor een budgetpolis, zet dan voor jezelf de voor- en nadelen nog even goed op een rij. De lagere premie lijkt financieel erg interessant, maar kan alsnog voor financiële tegenvallers zorgen. Bovendien zijn er meerdere aanbieders waarbij je met een lage premie niet kiest voor een budget zorgverzekering. Eerder zette Wegwijs de voordeligste zorgverzekeringen voor 2014 al op een rij. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie