Nieuws

17% meer woningen verkocht, prijs toch licht omlaag

Woningmarkt officieel stabiel?

donderdag 21 november 2013
17% meer woningen verkocht, prijs toch licht omlaag

Koopwoningen gingen vorige maand voor gemiddeld € 213.050 over de toonbank. Dat is € 1.496 minder dan een jaar geleden. Er werden echter wél veel meer woningen verkocht: 17% meer. Met de wooncijfers van oktober lijkt steeds duidelijker dat de woningmarkt zich langzaam herstelt. Hoe staan de zaken ervoor?

De daling van de woningprijs van 0,7% tegenover oktober 2012 lijkt slecht nieuws, maar dat is het niet. Want hoewel de woningprijzen nog steeds iets dalen, wordt die daling steeds kleiner. Een logische volgende stap: stabilisatie. En dan groei. Maar mogen we al zover vooruitkijken?

Stabilisatie?
Stabilisatie van de woningmarkt is al enkele weken onderwerp van gesprek. Ook bij de presentatie van de cijfers over september werd druk gespeculeerd over herstel van de woningmarkt. Logisch, want we zijn hard toe aan een verzetje en de woningprijzen zijn al drie maanden ongeveer gelijk. Ondanks de lichte prijsdaling passen de cijfers van oktober gelukkig prima in dat rijtje. Niks aan de hand dus, we mogen voorzichtig nadenken over stabilisatie.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) hield bij presentatie van de oktobercijfers toch een slag om de arm. Het is te vroeg om te stellen dat de bodem is bereikt: "We hebben zo'n stabilisatie eerder gezien en vervolgens begonnen de prijzen toch weer te dalen," aldus de woordvoerder.

Aantal verkopen neemt toe
Dan het aantal verkochte woningen. Dat waren er vorige maand bijna 10.000, zo'n 17% meer dan een jaar eerder. Bijzonder goed nieuws, want als het aantal verkopen blijft stijgen dan komt de prijs vanzelf wel weer.

Het blijft hoe dan ook goochelen met getallen. Omdat het aantal verkochte woningen zo laag is (bijna 10.000, tegenover 15 à 20.000 vóór de markt instortte), heeft een paar duizend extra verkopen procentueel gezien grote impact. Per saldo zijn vorige maand alsnog erg weinig woningen verkocht.

Enige onvoorspelbaarheid is de huidige woningmarkt niet vreemd. Heel voorzichtig lijkt het erop dat herstel nu echt ingezet is. Een nieuwe terugval is niet uitgesloten, maar van een directe aanzet daarvoor is op dit moment geen sprake. De aarzelende stabilisatie is deels te verklaren door de voorzichtig positieve geluiden over de woningmarkt: daardoor durven we meer. We zullen pas over een paar maanden, als de traditioneel mindere verkoop in de winter achter de rug is, weten hoe we er écht voorstaan. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie