Nieuws

Zorgverzekering 2014: hoe maak je de beste keus?

Alle verschillen op een rij

donderdag 17 oktober 2013
Zorgverzekering 2014: hoe maak je de beste keus?

Informatie over de zorgverzekering 2014 wordt uiterlijk aankomende 15 november door alle zorgverzekeraars verspreid. Je ontvangt dan meer duidelijkheid over de nieuwe zorgverzekeringspremie: is die hoger of lager dan dit jaar? Ook wijzigingen in de dekking, wijzigingen in het eigen risico en of je nog steeds zelf mag bepalen naar welk ziekenhuis je gaat, komen hierbij aan bod. 

De basisverzekering in Nederland is voor iedereen hetzelfde. De dekking van de basisverzekering voor 2014 is iets verbeterd. In 2013 vergoedde de basisverzekering maximaal vijf bezoeken aan een psycholoog voor lichte psychische problemen. In 2014 vergoedt de basisverzekering ook de eventuele extra behandelingen die nodig zijn.

Premie omlaag?
Vooralsnog heeft alleen zorgverzekeraar DSW de premies voor 2014 bekendgemaakt. Klanten van DSW betalen volgend jaar geen € 102,50 maar € 95,00 per maand. Daarmee lijkt DSW aan te kondigen we komend jaar meer premieverlagingen kunnen verwachten. Ter vergelijking: DSW zat vorig jaar in de middenmoot qua premie. Het goedkoopst was aanbieder Besured met € 91,90. Het duurste was de Beter Af Exclusief polis van Zilveren Kruis. Die kostte vorig jaar € 118,25 per maand.

Eigen risico licht omhoog
In de vele kabinetsonderhandelingen en bezuinigingsvoorstellen, speelde het eigen risico dit keer eigenlijk geen noemenswaardige rol. Het eigen risico stijgt in 2014 met een tientje tot € 360,- per jaar.

Waarop vergelijken?
Verzekeraars willen zich onderscheiden van elkaar. Over de premie hebben we het al gehad. Verschillen qua dekking in de basisverzekering kan niet, want deze is bij elke verzekeraar gelijk. Wel kan een verzekeraar zich onderscheiden op het gebied van 'service'. Hieronder verstaan we het volgende:

Vrije keuze ziekenhuis
Wie zelf wil kiezen in welk ziekenhuis hij wordt behandeld, moet goed opletten. Je kiest dan in principe voor de vaak wat duurdere restitutiepolis. Bij sommige verzekeraars is deze keuzevrijheid echter ook gegarandeerd bij een 'gewone' naturapolis.

Online of offline
Steeds meer verzekeraars bieden hun diensten online aan. Dat kan handig zijn, of juist vertragend werken.

  • Online declareren is handig. Nog fijner is als je je declaraties óók nog 'gewoon' per post kan insturen. 
  • Alleen vragen kunnen stellen per e-mail kan vertragend werken, zeker als je even snel telefonisch antwoord wil hebben.
  • Een online apotheek is gemakkelijk qua bestellen. Je moet alleen wel één á twee werkdagen wachten op je recept. Niet handig als je écht ziek bent.

Andere verschillen
Ook op andere manieren onderscheiden de zorgverzekeraars zich van elkaar.

  • Een verzekeraar kan zich meer of minder inspannen op gebied van wachttijdbemiddeling
  • Wil je telefonische informatie, dan hanteren sommige verzekeraars een 0900-nummer (daar zijn kosten aan verbonden)
  • Sommige verzekeraars bieden allerlei kortingsregelingen om de klant voor zich te winnen. Niet alleen (logische) kortingen op andere verzekeringen bij die verzekeraar, maar ook kortingen op dagjes uit, iPads, boeken en meer.

Aanvullende- en tandartsdekking
Natuurlijk verschillen verzekeraars ook inhoudelijk, en wel op het gebied van aanvullende dekking en tandartsdekking. Alle verzekeraars hebben meerdere aanvullende dekkingen waarin onder andere fysiotherapie, een second opinion, zorgkosten in het buitenland en alternatieve geneeswijzen en -middelen zijn opgenomen.

Vrijwillig hoger eigen risico
Tot slot gaan verzekeraars wisselend om met de keuze voor een eigen risico. Sommige verzekeraars promoten voornamelijk de lage premie van hun verzekering, inclusief maximaal verhoogd eigen risico van € 500. Het totale eigen risico komt daarmee uit op € 860. Andere verzekeraars willen juist de laagste premie bieden zónder een hoger eigen risico.

Over het hogere eigen risico gaan twee theorieën de ronde. Theorie één: je loopt het risico in één keer € 860 te moeten betalen, bijvoorbeeld als je een ongeluk krijgt of een flinke sportblessure oploopt. Pas daarom op met het extra eigen risico. Theorie twee: de kans dat je zorgkosten in een jaar uitstijgen boven de € 360, is klein. Je kunt daarom beter kiezen voor een premievoordeel, dat kan oplopen tot € 15 per maand. Het is maar net hoe je dat zelf ziet en in hoeverre je toekomstige zorgkosten kunt inschatten.

Verzekeraars hebben nieuwe manieren gevonden om de zorgverzekeringen van elkaar te laten verschillen. Toch geeft uiteindelijk de premie vaak de doorslag. Nadeel hiervan is dat er soms appels met peren vergeleken worden. Focus je op de premie, let er dan wel op dat je óók verschil in service en aanvullende dekking in de gaten houdt.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie