Nieuws

Zorgverzekeraar Anno12 genekt door concurrentie

Burgerinitiatief komt niet van de grond

maandag 28 oktober 2013
Zorgverzekeraar Anno12 genekt door concurrentie

Nieuwe zorgverzekeraars zijn zeldzaam. Het oprichten van een zorgverzekeraar is namelijk geen eenvoudige zaak. De laatste nieuwkomer is Anno12. Deze aanbieder heeft ambitieuze plannen. Zo komt het nodige geld voor de start niet alleen van de bank of andere grote investeerders: ook jij als verzekerde kan investeren, waardoor je mede-eigenaar wordt. Het zijn de verzekerden zelf die mede het beleid bepalen. Op papier een mooie constructie. Anno12 komt echter al twee jaar niet uit de startblokken. De toenemende concurrentie tussen zorgverzekeraars speelt de nieuwkomer parten.

Wie er brood in zag, kon voor € 850 een ledencertificaat kopen. Dit certificaat was een lening waarmee je invloed kreeg op het beleid van de zorgverzekeraar. Ook ontving je een korting op de maandelijkse premie. Bij het opzeggen van de verzekering, kreeg je de € 850 weer terug.

Premiestijging blijft uit
Anno12 was eigenlijk vorig jaar al van plan zorgverzekeringen aan te bieden. Dit is niet gelukt vanwege een tekort aan startgeld. Ook dit jaar blijft de start uit. Hoofdreden: de tarieven van andere verzekeraars. Verzekeraar DSW maakte recent als eerste de premie voor 2014 bekend. Toen al was duidelijk dat de kosten voor je zorgverzekering komend jaar eerder omlaag dan omhoog gaan. Een streep door de rekening van Anno12, dat zich een concurrentieslag niet kan permitteren. In tegenstelling tot gevestigde partijen heeft de nieuwkomer geen buffer opgebouwd in het verleden. Er moet dan ook de zekerheid zijn de inkomsten alle uitgaven dekken. En met een écht lage premie lukt dat niet.

Crowdfunding niet nieuw
Het fenomeen waarbij 'het publiek' gevraagd wordt te investeren is niet nieuw. Het zogenoemde crowdfunding waaide over uit de Verenigde Staten. Crowdfunding is vooral groot geworden door producenten die hun product te koop aanbieden, nog voor deze gemaakt zijn. Pas wanneer er voldoende producten besteld zijn, volgt de daadwerkelijke productie. Wordt de minimale bestelhoeveelheid niet gehaald, dan krijgen de kopers hun geld terug.

Te moeilijk
Het via crowdfunding starten van een zorgverzekeraar is een lastige klus. Het werven van deelnemers duurt lang en je bent er niet zeker van dat de deelnemers ook voor een langere termijn enthousiast blijven. Voor de stabiliteit is het noodzakelijk om één of meerdere grotere investeerders aan te trekken.

Naast dit moeizame proces is het de vraag wat je er als verzekerde én investeerder van verwacht. Inspraak klinkt goed, maar jouw invloed als verzekerde zal beperkt zijn. Belangrijke onderwerpen als de dekking van de verzekering en de premiehoogte kun je niet aan certificaathouders overlaten. 

Burgerbank
In augustus zag een vergelijkbaar initiatief het levenslicht. Deze keer waren de initiatiefnemers het niet eens met de huidige gang van zaken bij banken. Hun reactie was het oprichten van een bank 'voor en door burgers'. Voor € 20 kan je deelnemen aan De Financiële Coöperatie. Onder deskundigen wordt de Coöperatie als een sympathiek maar onhaalbaar project gezien. De ledenteller staat inmiddels op 2326. Echt stormlopen doet het dus niet.

De haalbaarheid buiten beschouwing gelaten, is het de vraag of je als verzekerde afhankelijk wilt zijn van een zorgverzekeraar die afhaakt bij de eerste de beste premiedaling. Hetzelfde geldt voor een bank. Met geldzaken en zorgverzekeringen is het lastig experimenteren: dat moet gewoon goed geregeld zijn. Kortom, vooralsnog heeft de gevestigde orde weinig te vrezen van crowdfunding.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie