Nieuws

Woonlasten omlaag: investeer in duurzaam wonen

Energiefonds voor o.a. isolatie, HR-glas en zonne-energie

dinsdag 22 oktober 2013
Woonlasten omlaag: investeer in duurzaam wonen

Wil je het oude hout- en glaswerk in je woning vervangen voor nieuwe kozijnen en hoogrendementsbeglazing? Is je cv-ketel aan vervanging toe? Denk je erover zonne-energie op te wekken? Goed nieuws: binnenkort kun je voordelig lenen om je woning energiezuiniger te maken. Het Nationaal Energiebespaarfonds, een initiatief van Minister Blok (wonen) in samenwerking met Rabobank en ASN Bank, stelt voor 300 miljoen euro beschikbaar. Je leent tegen gunstige tarieven, en de rente is bovendien fiscaal aftrekbaar.

Het energiefonds is gericht op leningen van € 2.500 tot € 25.000 met een looptijd van 7 tot 10 jaar. Je betaalt een schappelijk tarief: reken op ongeveer 3 à 3,5 procent, afhankelijk van de hoogte en looptijd van je lening. Deze rente is belastingaftrekbaar. Los hiervan is het lage btw-tarief voor de bouw doorgetrokken naar 2014. Investeren in een duurzame woning (en dus lagere vaste lasten) wordt zo aantrekkelijker gemaakt. Een opsteker voor zowel woningeigenaren als de bouw- en installatiebranche.

Structurele besparing
We geven op jaarbasis gemiddeld € 1.800 per huishouden uit aan gas en licht. Dat is een flink bedrag, dus des te mooier als je die vaste lasten structureel kunt verlagen. Het fonds is bedoeld voor financiering van onder andere dak-, vloer of gevelisolatie, zonneboilers, hoogrendementsbeglazing of energiezuinige kozijnen. Ook maatwerkadvies gericht op energiebesparing kan hierin meegenomen worden.

"Eigenlijk laat je geld liggen als je er geen gebruik van maakt. Je kunt goedkoop lenen en er is nu een lage btw in de bouw," aldus Blok. Of de lening zichzelf op lange termijn weer terugverdient, zal natuurlijk afhangen van je investering. Vervang je een prima cv-ketel voor een zuiniger model, dan zal de besparing niet direct in verhouding staan met de investering. Vervang je oude houten kozijnen met enkel glas voor moderne energiezuinige beglazing, dan is het effect veel groter.

Lenen of investeren?
Een slimme investering in energiebesparing kan leiden tot fors lagere maandlasten. Dit geldt vooral voor woningen waar sprake is van achterstallig onderhoud of installaties die binnenkort toch al aan vervanging toe zijn. Ook investeren in zonnepanelen of andere duurzame apparatuur wordt middels het energiefonds gestimuleerd.

Het Nationaal Energiebespaarfonds is nog niet geheel rond, onder andere de Europese Commissie moet nog toestemming geven. Minister Blok gaat er vooralsnog vanuit dat de eerste aanvragen vanaf half december ingediend kunnen worden. Meer informatie over het Nationaal Energiebespaarfonds vind je op rijksoverheid.nl.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie