Nieuws

We mogen boetevrij aflossen!

Na SNS ook Rabobank, Florius en ABN AMRO overstag

donderdag 3 oktober 2013
We mogen boetevrij aflossen!

In navolging van Prinsjesdag riep Minister Dijsselbloem de banken op soepel om te gaan met extra aflossingen op de hypotheek. Normaal gesproken ben je als hypotheekklant gebonden aan strenge voorwaarden, en kun je vooral niet méér aflossen dan vooraf afgesproken. Als het aan Dijsselbloem ligt, komt daar nu verandering in. Met een versoepeling van de regels gaf staatsbank SNS direct het goede voorbeeld. Langzaamaan sluiten andere banken zich hier bij aan. Sympathiek! Toch zijn er tussen de banken onderling grote verschillen.

Extra aflossen kan een goed idee zijn, bijvoorbeeld om je maandlasten te verlagen of de kans op restschuld te verlagen. Voor de meeste hypotheekklanten geldt, dat je jaarlijks 10 à 20 procent van je hypotheeklening boetevrij kunt aflossen. Wil je meer aflossen, dan betaal je daarvoor een boeterente: je bank rekent een boete omdat zij hun inkomsten zien teruglopen. Want zodra je aflost, gaan je maandlasten omlaag. Een deel van die gederfde inkomsten rekent je bank dus weer door aan jou.
 
Belastingvrije schenking van € 100.000
Even terug naar Prinsjesdag. Een van de overheidsmaatregelen om de woningmarkt (en dus de economie) weer wat op gang te helpen, is een versoepeling van de schenkbelasting. Per 1 oktober kun je tot € 100.000 belastingvrij schenken, op voorwaarde dat de ontvanger dit bedrag in de aankoop of verbouwing van een woning steekt. Het maakt hierbij overigens niet uit of dit geld geschonken wordt aan kinderen, een neef, een goede vriend: de relatie tussen schenker en ontvanger is niet van belang. De regeling loopt tot 1 januari 2015.

Banken
Dan de volgende stap: er moet iets met dat geld gedaan worden. Ga je een huis kopen of verbouwen, dan kun je dat geld goed gebruiken. Maar wat als je al een huis hebt en daar prima woont? Dan kan de schenking gebruikt worden om (een deel van) je hypotheek af te lossen. Ten minste, dat was het idee van Minister Dijsselbloem. Verschillende banken hebben daar nu hun eigen invulling aan gegeven:

 • SNS
  SNS maakte half september bekend geen boeterente te rekenen aan klanten die eenschenkinggebruiken om hun hypotheek versneld af te lossen. Minister Dijsselbloem "hoopt en verwacht" datandere banken dat voorbeeld volgen.
   
 • Rabobank
  Deze week maakte ook Rabobank bekend geen boeterente te rekenen wanneer men aflost via de schenking tot € 100.000.
   
 • Florius
  Hypotheekverstrekker Florius doet er een schepje bovenop: voor extra aflossen wordt geen boeterente gerekend. Er zit geen maximum aan het bedrag, en het maakt niet uit of je aflost vanuit een schenking, je spaargeld, of een andere bron.
   
 • ABN AMRO
  Staatsbank ABN AMRO pakt de zaken iets anders aan. Ook hier kun je boetevrij aflossen op je hypotheek, maar alleen als je hypotheeksom hoger is dan de waarde van je woning. Ofwel: als er sprake is van een mogelijke restschuld na verkoop. Je kunt dan aflossen tot aan de WOZ-waarde van je woning. Naar eigen zeggen gaat het om ongeveer een kwart van het klantbestand, ofwel zo'n 200.000 huishoudens waarvan de hypotheeklening gemiddeld € 30.000 hoger dan de woningwaarde is. Het maakt overigens niet uit of je deze extra aflossing doet vanuit een schenking: ook spaargeld is bijvoorbeeld welkom.

Zonde dat uitgerekend staatsbank ABN AMRO de aflosmogelijkheden beperkt. Tegelijkertijd geven ze wél de mogelijkheid ook spaargeld, een erfenis of ander vermogen te gebruiken voor de aflossing. ING heeft aangegeven 'in beraad' te zijn over een vergelijkbaar initiatief. Een eventuele invulling hiervan is nog niet bekend. Ben je benieuwd naar verdere mogelijkheden voor fiscaal voordelig schenken, of wil je weten hoe je zonder schenking voordelig extra aflost, dan kun je via onderstaande kaart extra informatie opvragen.

Noot van de redactie: Op 8 oktober maakte ook ING bekend de voorwaarden tijdelijk te versoepelen. Voor klanten waarvan de hypotheek hoger is dan de WOZ-waarde, geldt dat zij zonder boete extra kunnen aflossen totdat hypotheek en WOZ-waarde weer in balans zijn. Het maakt niet uit of deze aflossing afkomstig is van een schenking of uit andere bronnen. ING biedt hiermee een soortgelijke regeling als ABN AMRO.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

 1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
 2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
 3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie