Nieuws

Wakker geschud door de herfststorm?

3x goed verzekerd tegen stormschade

dinsdag 29 oktober 2013
Wakker geschud door de herfststorm?

Auto's die compleet verdwijnen onder omgevallen bomen, huizen waar hele rijen dakpannen missen en omgewaaide tuinhuisjes. De ravage van de zwaarste storm sinds 1990 laat weinig aan de verbeelding over. Met meer dan 95 miljoen euro schade geldt de storm van 28 oktober als een wake up call. Want hoewel meestal minder heftig, zijn flinke herfststormen geen uitzondering. Ben jij bij de volgende flinke herfststorm goed verzekerd? 

Belangrijk om te weten is dat 'stormschade' een formele definitie heeft: flinke wind is niet altijd een storm. Het KNMI hanteert als maatstaf windkracht 9 of hoger, de meeste verzekeraars nemen echter genoegen met windkracht 7. Wil je bij de verzekering een claim indienen onder de noemer stormschade, dan kan gecontroleerd worden of er daadwerkelijk sprake was van storm op jouw locatie.

Stormschade opstalverzekering
Veruit de meeste stormschade aan en rond de woning is voor rekening van je opstalverzekering. Denk bijvoorbeeld aan verschoven dakpannen, een omgewaaide boom, beschadigde schutting of schade aan de gevel. De zaken worden over het algemeen gewoon gedekt, maar let wel even op of er een eigen risico geldt. Vaak is dat een percentage van de schade, met een maximum van 250 à 450 euro.

Via de opstalverzekering wordt in de regel niet alleen directe schade, maar ook indirecte schade vergoed. Waaien je dakpannen weg, dan is je dak beschadigd, maar de pannen kunnen ook verdere schade veroorzaken: op de auto van de buren. Ook deze schade kun je bij je opstalverzekeraar claimen.
 
Stormschade inboedelverzekering
De scheiding tussen inboedel en opstal is niet altijd even duidelijk. Veroorzaakt de storm een lekkage, waardoor je vloer beschadigd raakt? Een gelijmde zeilvloer valt onder de opstalverzekering (want de vloer is onderdeel van de woning), terwijl een losse laminaatvloer onder de inboedelverzekering valt (want die vloer kun je meenemen naar een volgende woning).

Raken er meubels beschadigd, dan vallen deze onder de inboedeldekking. Ten minste, als de meubels binnenstaan: waait je teakhouten tuinset van het terras, dan hoef je bij de inboedelverzekering niet aan te kloppen. Daar kun je weer een aparte tuinverzekering voor afsluiten. Heb je daarentegen schade aan je tuinplanten of schotelantenne, dan kun je die meestal weer wél onder de inboedel claimen.

Stormschade autoverzekering
Je auto kan best wat hebben. Toch kan een flinke herfstbui vervelende gevolgen hebben: hoog water op de parkeerplaats, een flinke tak op de motorkap, of - in het ergste geval - een boom op het dak. De schade loopt snel op en het is afhankelijk van je verzekering of de kosten gedekt worden. Kies je voor een WA-verzekering, dan ben je alleen verzekerd tegen schade die je bij anderen veroorzaakt en is er dus geen enkele dekking tegen stormschade aan je eigen auto. Met een beperkt casco- of allriskverzekering is stormschade wel gedekt. De invulling verschilt echter per verzekeraar. De aandachtspunten: Is er sprake van een eigen risico en heeft de claim gevolgen voor je schadevrije jaren en/of je premie?

Hoe claim je schade?
Wat voor schade je ook hebt, neemt altijd zo snel mogelijk contact op met je verzekeraar of tussenpersoon. Kun je aangeven wanneer de schade precies ontstaan is en heb je foto's waarop je goed kunt zien wat er aan de hand is, dan maak je de meeste kans dat je claim soepel afgehandeld wordt. En overleg met je verzekeraar over het opruimen en herstellen van de schade: mogelijk moet de schade bekeken worden door een expert of wil de verzekeraar bepalen wie het herstelwerk uitvoert.

Wie verzekeringen vooral op de premie vergelijkt, doet er goed aan om toch iets verder te kijken. Zeker met dit soort schades is de dekking van groot belang. Kijk goed of alle voor jou belangrijke schades vergoed worden, of er sprake is van een eigen risico en wat de precieze voorwaarden zijn. Heb je een mooie tuin met een terras, flink wat planten en een vijvertje? Dan is een maximale vergoeding van € 500 duidelijk niet toereikend. Vooraf goed vergelijken loont! Wie meer informatie wil ontvangen kan onderstaand formulier invullen.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie