Nieuws

Verzekeraar bepaalt garage bij schade

Beperking keuzevrijheid of logische ontwikkeling?

woensdag 2 oktober 2013
Verzekeraar bepaalt garage bij schade

Automonteurs zitten in hetzelfde schuitje als apothekers. Ze kunnen wel proberen zo zelfstandig mogelijk hun bedrijf te runnen, maar in feite zijn ze in toenemende mate afhankelijk van verzekeraars. Zorgverzekeraars worden door de overheid gestimuleerd om scherp over de kosten te onderhandelen met ziekenhuizen en apotheken. De zorgverzekeraars vertegenwoordigen samen alle Nederlanders en besparen met die machtspositie de schatkist miljarden euro's. Autoverzekeraars maken steeds meer van hetzelfde trucje gebruik. Ze vertegenwoordigen bijna de volledige clientèle van het autoschadebedrijf.

In verzekeringsjargon heet het fenomeen sturing en alle verzekeraars maken er gebruik van. Klanten met schade worden vriendelijk verzocht om hun auto te laten maken bij een aangesloten schadeherstelbedrijf. Het enig onderling verschil zit er in op welke manier de verzekeraar dat 'vriendelijk verzoek' interpreteert. Sommige bedrijven werken met beloningen voor hun klanten, anderen doen aan straffen. Bij de meest vriendelijke manier krijgt de klant wat voordeeltjes als hij kiest voor een gecontracteerd bedrijf. Een gratis leenauto tijdens het herstel bijvoorbeeld. Of het gemak van rechtstreekse betaling zonder tussenkomst van de klant.

Minder eigen risico
Een andere methode van beloning is vermindering van het eigen risico. Het standaard eigen risico bedraagt dan bijvoorbeeld 200 euro, maar wanneer de schade hersteld wordt door een voorgesteld bedrijf, wordt dat als beloning teruggebracht tot 100 euro. Deze vorm geeft klanten nog steeds redelijkerwijs de mogelijkheid om voor een eigen reparateur te kiezen. Bovendien kan een niet-aangesloten reparateur (meestal dealerbedrijven) zijn klant nog wel behouden door de klant tegemoet te komen en iets op zijn marge in te leveren.

Straffen
Prijsvechters pakken het anders aan. Zij kiezen er voor om verzekerden te straffen als zij hun auto elders laten herstellen dan de voorgestelde garage. Zo laten ze het eigen risico bijvoorbeeld oplopen tot 700 euro. Er zullen weinig autobezitters zijn die dat bedrag voor eigen rekening willen nemen. ASR-dochter Budgio houdt zelfs 25 procent van het schadebedrag in bij klanten die hun eigen keuze maken.

Is het een kwalijke zaak dat autoverzekeraars lichte dwang gebruiken om autobezitters in een bepaalde richting te sturen? In principe niet. Het kiezen van een autoverzekering gaat steeds meer lijken op het kiezen van een zorgverzekering. Wil je een goedkope polis waarin de verzekeraar bepaalt waar je auto hersteld wordt, of je kwaal genezen? Of wil je een duurdere verzekering waarin je zelf mag besluiten wie je voorruit vervangt of je blindedarm verwijdert? Zolang de voorwaarden duidelijk vermelden waar je aan toe bent, is het alleen maar goed dat er iets te kiezen valt.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie