Nieuws

Verbouwing? Let op de opstalverzekering!

Eigenaarsbelang vaak vergeten

donderdag 24 oktober 2013
Verbouwing? Let op de opstalverzekering!

Een eigenaar van een appartement, studio of etage heeft zelf geen opstalverzekering. Omdat de woning niet los is te zien van het gebouw, is de Vereniging van Eigenaren (VvE) verantwoordelijk om 'de stenen' te verzekeren. Lekkage van het dak is zo niet alleen een probleem van het bovenste appartement. Prima geregeld. Toch gaat het regelmatig mis: De onderlinge appartementen zijn meestal verzekerd tegen de oorspronkelijke waarde bij oplevering. Als je je appartement verbouwt waardoor het meer waard wordt, dan is de gewone opstalverzekering van de VvE mogelijk niet meer voldoende.

Om ook de nieuwe keuken of badkamer goed te verzekeren heb je een aanvullende eigenarenbelangverzekering nodig. Deze verzekering moet je zelf afsluiten buiten de VvE om en is alleen geldig voor de eigen woning. Zonder deze verzekering is er geen dekking, of is er sprake van onderverzekering. Dat houdt in dat de woning meer waard is dan de waarde waarop de verzekeringspremie berekend is. Alle ontstane schades worden dan naar rato betaald. Voorbeeld: als een huis 200.000 euro waard is en maar voor 180.000 euro verzekerd, dan wordt van een schadebedrag van 1.000 euro maar 900 euro vergoed.

Voor welke aanpassingen is een eigenaarsbelangverzekering nodig?
Kort gezegd is dat alles wat waarde toevoegt aan het huis. De normale opstalverzekering verzekert het appartementencomplex alleen tegen de waarde van het gebouw toen het werd opgeleverd. Is de keuken die je er zelf in hebt laten plaatsen van een veel hogere kwaliteit dan de oorspronkelijke keuken, dan ben je onderverzekerd. Voor nieuwe badkamers geldt hetzelfde, maar ook voor minder voor de hand liggende zaken als zelf aangebrachte rolluiken en nieuwe parketvloeren. Op laminaatvloeren is het echter niet van toepassing, omdat die door verzekeraars niet als opstal, maar als inboedel worden gezien.

Twee andere opties
Naast zelf bijverzekeren zijn er nog twee andere manieren om het eigenarenbelang op te vangen. Een VvE kan beslissen om per appartement een gemiddeld bedrag extra te verzekeren dat ruim voldoende is om het risico van onderverzekering tegen te gaan. Via de VvE kan ook per appartement individueel het eigenarenbelang worden berekend en worden meegenomen in de overkoepelende polis. De VvE brengt de meerpremie vervolgens in rekening bij de eigenaar van het appartement. Dat kan voordeliger zijn dan zelfstandig bijverzekeren.

Als je een huis koopt in een appartementencomplex is het altijd goed om na te gaan wat er financieel geregeld is bij de VvE. Glasschade is bijvoorbeeld niet altijd standaard meeverzekerd. Blijf bovendien altijd de vinger aan de pols houden. Controleer of de verzekeraar daadwerkelijk geïnformeerd wordt als er een wijziging is doorgegeven bij de VvE. Als er meerdere appartementen zijn die verbeteringen hebben aangebracht in hun huis, is het verstandig om eens te laten vergelijken wat de voordeligste manier is om allemaal goed verzekerd te blijven. Wie meer wil weten kan onderstaand formulier invullen.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie