Nieuws

Pechhulp zonder abonnement

Let op, opzeggen ANWB kan tot 15 november

dinsdag 15 oktober 2013
Pechhulp zonder abonnement

Hoe groot is de kans dat jij met pech langs de kant van de weg komt te staan? Daar is geen hapklaar antwoord op. Met een splinternieuwe auto is de kans kleiner dan wanneer je een auto hebt die sputterend aan zijn laatste dagen bezig is. Voor autobezitters die weinig problemen verwachten, is er een nieuwe aanbieder die pechhulp aanbiedt in prepaid-variant. Je betaalt alleen wanneer je daadwerkelijk hulp nodig hebt. Klinkt goed, maar wat betaal je dan als je met een stomende motor op de vluchtstrook staat?

De nieuwste pechhulpaanbieder is stichting BlijdatikRij. Wie lid wordt betaalt geen jaarlijkse kosten maar € 99,50 voor een hulpoproep binnen kantoortijden en € 139,50 in de avonduren, het weekend en op feestdagen. Na een oproep komt er hulp die kijkt of het euvel ter plaatse te repareren valt. Zo niet, wordt de auto naar een garage binnen een straal van 25 kilometer gesleept.

Is het aan te raden?
Of prepaid-pechhulp interessant is hangt af van het risico dat je zelf wilt lopen. Op dit moment biedt de stichting geen vervangend vervoer aan en is de service alleen in Nederland beschikbaar. Ook het vervoer vanaf de pechlocatie naar huis (of een andere plek) is niet inbegrepen. Dit wordt vanaf 2014 toegevoegd aan de service.

Helaas wordt dit niet tegen dezelfde tarieven aangeboden en gaat BlijdatikRij daarbij wél vaste kosten rekenen. Deze beperkingen maakt het meteen minder interessant. Want het huren van een auto is zowel kostbaar als lastig wanneer je verloren langs de snelweg staat. Qua kosten kan het interessant zijn als je in drie jaar geen pech hebt in Nederland. Heb je meerdere keren pech, dan ben je al snel duurder uit.

Prepaid of toch niet?
Pechhulp alleen betalen bij pech is overigens niet nieuw. Eerder al lanceerde Ditzo een vergelijkbaar initiatief. Daar betaal je € 83,- voor eenmalige hulp in Nederland  en € 122,- bij pech in het buitenland. Het vreemde is echter dat je bij Ditzo het tegoed van te voren moet aanschaffen. Bij de bovengenoemde tarieven is het tegoed twee jaar geldig. Heb je in die twee jaar geen pech, dan vervalt het recht op pechhulp en moet je opnieuw in de buidel tasten. De constructie lijkt hierdoor weer verdacht veel op een abonnement.

Opzeggen ANWB tot 15 oktober
De maand oktober is in ieder geval het moment om je pechhulpabonnement even onder het stof vandaag te halen en het tarief en de dekking te controleren. Bij de grootste aanbieder, de ANWB, kan je het abonnement tot 15 november stopzetten. Eventuele overstappers hebben dus nog één maand om de mogelijkheden te vergelijken. Eerder zette Wegwijs de tarieven van verschillende aanbieders op een rij, evenals verdere aandachtspunten.

Het enkel betalen bij gebruik heeft voor- en nadelen. Of je uiteindelijk goedkoper uit bent, valt te betwijfelen. De aanbieders van een dergelijke service lopen net zo veel risico op schade als bijvoorbeeld de ANWB en Route Mobiel. Dit risico bepaalt de hoogte van de prijs die je als pechvogel betaalt. De betaalvorm, prepaid of abonnement, maakt daarbij geen verschil. De belangrijkste voorwaarde is wat je er voor krijgt en of die dekking bij jou en je auto past.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie