Nieuws

"Nederland is uit het dal. Dat gevoel heb ik ..."

Alleen maar mooie woorden van de DNB-president?

maandag 7 oktober 2013
"Nederland is uit het dal. Dat gevoel heb ik ..."

Wie kent ze niet. Familieleden of kennissen die werkloos thuis zitten omdat hun contract niet werd verlengd. Of mensen die hun baan verloren omdat de werkgever compleet failliet is. Tel daar de bezuinigingsberichten bij op en het sombere plaatje is compleet. Uit de koker van De Nederlandsche Bank (DNB) komt vandaag een ander geluid. "Nederland is uit de recessie", aldus voorzitter Klaas Knot. Bewijs daarvoor heeft hij nog niet maar de overtuiging is er. Maar waarom doet iemand met zo'n belangrijke functie uitspraken zonder bewijs? Is het bewijs er misschien toch wél?

De Nederlandse economie is er de laatste tijd op achteruit gegaan. In het laatst gemeten tweede kwartaal was er sprake van een krimp van 1,7 procent. Nu komt er een eind aan de krimp en klimt Nederland uit de recessie, zo voorspelt DNB.

Waarom gaat het beter?
De DNB loopt voor de muziek uit. Cijfers die bewijzen dat het inderdaad beter gaat, zijn er eigenlijk nog niet. Maar de toezichthouder vond toch drie indicatoren die wijzen op verbetering. De belangrijkste internationale ontwikkeling is de voor Nederland belangrijke export. De totale wereldeconomie groeit volgend jaar naar schatting met meer dan drie procent. Voor Nederland is er een groei van slechts 0,5 procent voorspelt, maar aan de groei van andere landen kan Nederland zich optrekken via het uitvoeren van producten en diensten. Verder neemt bij de industrie de bedrijvigheid toe. Dat kondigt groei aan. Industrieën lopen met het maken van producten namelijk vóór op de verwachte vraag van jou als consument.

Woningmarkt positiever
Ook de woningmarkt lijkt klaar voor een opleving. Vanuit makelaarskringen klinken hoopvolle geluiden over druk bezochte open dagen en een stroom van mogelijke kopers. Nou zijn makelaars al snel enthousiast omdat ze zelf profiteren van een aantrekkende markt. Maar ook Wegwijs signaleerde eerder al een verbetering. Zo zit de woningprijs in de lift en krijgt ook de huizenkoper er zin in. Starters hebben steeds meer vertrouwen.

Verwachten dat de gemiddelde prijs van woningen direct fors zal stijgen nu de koopbereidheid toeneemt, is niet realistisch. Maar zelfs als de prijzen blijvend stabiliseren, zullen meer kopers over de streep worden getrokken. En dan gaan op termijn wél de prijzen stijgen. Nu haken veel kopers nog af door de angst dat de prijzen verder kelderen. Wanneer deze angst wordt weggenomen, maakt een grote groep de lang uitgestelde koopbeslissing.

Waarom de vrolijkheid van Klaas Knot?
De berichten van DNB staan haaks op wat je ziet gebeuren in de dagelijkse praktijk en het gevoel dat je wellicht zelf hebt. Maar dat is niet zo gek. Neem bijvoorbeeld het ontstaan van de crisis. Pas in augustus 2008 kelderde het vertrouwen van beleggers en economen. Dit terwijl het kaartenhuis allang op instorten stond. We zagen het nog rooskleuriger dan goed voor ons was.

Dit fenomeen werkt ook de andere kant op. Dat de gevolgen van bezuinigingen nog nadreunen, neemt niet weg dat intussen de weg naar boven weer gevonden wordt. En tot slot is vertrouwen een raar fenomeen. Als je maar genoeg hoort dat het weer beter gaat, dan neem je dat op een gegeven moment aan en ga je er ook naar handelen.

De uitspraak van de president van de De Nederlandsche Bank is vooral een politiek statement. Hij weet dat het goed is voor iedereen als de overheid snel knopen doorhakt. En dat maakt hij nu duidelijk. Maar ook de onderliggende toon is helder: we zijn op de goede weg. Nog even en de pessimisten van nu staan straks vooraan in de rij bij de makelaar. En dan is het zorg dat je ze voor bent … 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie