Nieuws

Hypotheekrente 15 en 20 jaar vast omlaag!

Banken teren in op winstmarges

woensdag 9 oktober 2013
Hypotheekrente 15 en 20 jaar vast omlaag!

De hypotheekrenteverlagingen zijn de afgelopen weken niet van de lucht. Hoewel alle marktomstandigheden wijzen naar een stijging van de hypotheekrente, zien we inmiddels duidelijk dat de banken interen op hun winstmarges en zo de rente laag houden. Het is voor het eerst sinds de aanvang van de crisis, nu ruim vijf jaar geleden, dat banken een dergelijke zet doen. Prettig voor huizenkopers! 

De Wegwijsredactie ontving de afgelopen veertien dagen maar liefst 23 renteverlagingen, fors meer dan normaal. Het zijn veelal aanbieders uit de middenmoot die hun tarieven met één of twee tiende procent verlagen, en zo net iets dichter bij de laagste hypotheekrente gaan zitten. Half september schreven we al hoe de huidige lage hypotheekrente toch weer verder omlaag ging. Die trend lijkt nog even door te zetten.

Laagste hypotheekrente iets omlaag
Ondanks de vele verlagingen, blijft de allerlaagste hypotheekrente redelijk stabiel. Een uitzondering is het doorgaans toch al goed geprijsde Allianz: na een flinke verlaging biedt zij sinds kort voor 15 jaar (4,15%) en 20 jaar (4,35%) het scherpste tarief.

De actuele voordeligste hypotheekrente

  • Variabel           2,35%
  • 1 jaar               2,60%
  • 5 jaar               3,00%
  • 10 jaar              3,80%
  • 15 jaar              4,15%
  • 20 jaar              4,35%
  • 30 jaar              4,80%

Cultuuromslag bij banken                                                       
In de basis beweegt de hypotheekrente mee met de Nederlandse staatsrente. Onze staatsrente is sinds de aanvang van de crisis fors gedaald, van bijna 5% in augustus 2008 naar ongeveer 1,5% begin dit jaar. Ook de hypotheekrente daalde, maar niet zo hard als de staatsrente. De banken hebben de afgelopen jaren dus een grotere marge aangehouden.

Door positieve ontwikkelingen in de rest van Europa, stijgt onze staatsrente inmiddels weer. De rente is inmiddels opgelopen naar 2,2%. Logische gedachte was dat ook de hypotheekrente daardoor weer wat aantrekt. Toch is dat niet het geval: de (laagste) hypotheekrente blijft vrij constant. We kunnen dan ook constateren dat banken bereid zijn om een deel van die hogere marge in te leveren.

Lange termijn is populair
Naast de teruglopende marges, blijkt nog wat anders uit de recente verlagingen: banken werken momenteel graag met lange termijnen. De tarieven voor een variabele periode en 1 tot 5 jaar vast worden slechts met kleine stapjes van hooguit een tiende procent verlaagd. De grote verlagingen vind je bij de tarieven voor minstens 10 en met name 15 of 20 jaar vast. Hiermee wordt duidelijk dat het vooral de voor jou interessante tarieven zijn waar banken de concurrentie zoeken.

Ben je zelf niet op zoek naar risico, dan is een hypotheek met een wat langere rentevaste termijn momenteel een voordelige optie. Het laagste tarief voor een 30-jaar vaste periode is nu slechts 4,80% Dit is vergelijkbaar met wat je vorig jaar gemiddeld voor een 10-jaar vaste termijn betaalde. Dus dezelfde lage maandlasten, maar dan vastgelegd voor de komende 30 jaar.

Voor de lange termijn wijzen de marktomstandigheden nog steeds op een stijging van de hypotheekrente. Desondanks is deze tegemoetkoming van de banken een welkome afwisseling voor de woningmarkt. Meer informatie over een hypotheek met goede voorwaarden tegen het beste tarief, kun je opvragen via onderstaand formulier. Ook de actuele laagste hypotheekrente voor verschillende termijnen houden we dagelijks voor je bij. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie