Nieuws

Huizenprijzen al drie maanden op rij stabiel

Woningwaarde balanceert tussen € 214.000 en € 215.000

woensdag 23 oktober 2013
Huizenprijzen al drie maanden op rij stabiel

Al drie maanden op rij zijn de huizenprijzen ongeveer gelijk. De woningwaarde zit zo'n 4% á 5% onder de prijs van 2012 en is gestegen tot boven het niveau van april van dit jaar. Wel zijn we nog ver verwijderd van het all-time-high in september 2008. De gemiddelde huizenprijzen bedroegen toen € 258.000. Maar voor nu lijkt de rust inderdaad teruggekeerd en kan het herstel beginnen.

De woningwaarde of huizenprijzen in Nederland: het is een wirwar aan cijfers. Op dit moment heeft iedereen er een mening over en doet iedereen zijn voorspelling. Eerder lieten we onze lezers zelf de conclusie trekken. Dat moest haast wel omdat zelfs de president van De Nederlandsche Bank uitspraken deed als "Ik heb het gevoel dat we uit de recessie zijn". Als de hoogste man van het grootste financiële orgaan in Nederland niet over cijfers praat maar over gevoelens, waar is dan onze de nuchterheid gebleven?

Hoe zat het ook al weer met die cijfers?
Met de laatste cijfers van het Kadaster is er meer duidelijkheid. Het enige 'probleem' is dat de cijfers niet actueel zijn. Ze liggen zo'n drie maanden achter op 'de werkelijkheid'. Als een koper bijvoorbeeld in september bij de notaris zit, wordt dan pas de koopsom aan het Kadaster doorgegeven. Maar de koopbeslissing bij de makelaar heeft al in juni van dat jaar plaatsgevonden. We kunnen dus eigenlijk zeggen dat de woningprijs dit voorjaar - in april, mei en juni - is gestabiliseerd.

Woningwaarde Stabiliseert

Voorspelling uit december 2012 komt uit!
In ons eerdere artikel dat we schreven in december 2012 gaven we al aan dat kranten in maart en april positiever zouden berichten over de woningmarkt. Dat is gebeurd. Die positieve berichten zouden aarzelende kopers ook de streep trekken om toch te kopen. Dat is ook gebeurd. En dat resultaat zou te zien zijn in juli en augustus van 2013. Dat laatste gebeurt nu ook.

Complimentje aan kabinet
En daarmee moeten we toch concluderen dat het beleid van het huidige kabinet eigenlijk aardig heeft gewerkt. Eerder gaf het kabinet aan dat de woningmarkt zichzelf moest herstellen, er zouden geen woonsubsidieregelingen meer gestart worden en geen impactvolle maatregelen op het gebied van de woningmarkt meer komen. Het was nieuws dat ons vertelde: "Ok, we weten in ieder geval waar we aan toe zijn". Die stabiliteit werpt nu zijn vruchten af.

Het kan overigens wel dat de prijs en verkopen komende maanden iets dalen. De verkopen op de woningmarkt kunnen langzaam weer de normale lijn gaan volgen. Dat wil zeggen: meer verkopen in het voorjaar als de kopers er weer op uit trekken, en minder in de andere seizoenen. Een daling qua prijs en aantal in de aankomende maanden hoeft dus weinig te zeggen over de populariteit van woningen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie