Nieuws

Gaat het nou wel of niet beter met de woningmarkt? Oordeel zelf

De Nederlandse woonfeiten op een rij

vrijdag 11 oktober 2013
Gaat het nou wel of niet beter met de woningmarkt? Oordeel zelf

Bij het Kadaster steeg de gemiddelde woningprijs de afgelopen maand iets. Positief dus. Maar de 'index' van het Kadaster daalde nog. Dat is dan weer jammer. Bij Makelaarsvereniging NVM daalden de prijzen ook nog iets, ook jammer, maar was er wel 'sprake van stabilisatie' wat dan weer positief is. Het Kadaster, de NVM en vele andere organisaties doen uitspraken over de woningmarkt. Maar wie spreekt er de waarheid? Eigenlijk allemaal een beetje. Daar heb je als consument alleen niet zo veel aan. Wegwijs zet daarom verschillende feiten en weetjes op een rij. De boordeling hiervan, kun je zelf doen.

Wat is je woning nu waard?
Eigenlijk zou je altijd, elk moment willen weten wat je woning precies waard is. Het zou de verkoop van je woning, of de beslissing om te willen verkopen, veel gemakkelijker maken. Echter, precies zeggen wat een woning waard is, is onmogelijk. Een schatting doen kan wel.

Een Nederlandse woning kost op dit moment het volgende:
Volgens de NVM: € 205.000 - Cijfers gaan over verkopen in juli t/m september 2013
Volgens het Kadaster: € 215.092 - Cijfers gaan (ongeveer) over verkopen in juni 2013
Volgens Calcasa: € 224.000 - Cijfers gaan over verkopen maart t/m juni 2013

De cijfers van de NVM zijn het meest actueel. Maar tegelijkertijd staat maar 70 á 75 procent van alle woningen via de NVM ingeschreven. En juist een groot deel van de duurdere woningen wordt niet via een NVM-makelaar verkocht. Dat verklaart voor een deel waarom de waarde bij de andere instanties hoger ligt.

Interessante weetjes over de huidige woningmarkt

  • Sinds het begin van de crisis in 2008 is een gemiddelde Nederlandse woning € 34.000 minder waard geworden.
  • Een vrijstaande woning van vóór 1944 is het hardst in waarde gedaald (-10,6%). Een appartement van ná 1980 is het minst in waarde gedaald (-4,6%)
  • Staat je woning langer dan een jaar te koop, dan heb je 24% kans dat je je woning aankomend jaar verkoopt.
  • 53% van Nederlandste woningen staat al langer dan een jaar te koop.
  • De zomer van 2013 werden er 10% meer woningen verkocht dan in de lente 2013. Normaal ligt de verkoop in de lente juist hoger.
  • Als je nu een woning koopt, betaal je 40,6% minder aan woonlasten in vergelijking met eind 2008. Dit komt omdat zowel de woningprijzen als de hypotheekrente zijn gedaald.
  • Een gemiddelde Nederlandse woning staat 1 jaar en 8 maanden te koop
  • Wil je een woning kopen die minder dan 6 maanden te koop staat, dan kun je gemiddeld 6% van de prijs afhalen in een onderhandeling. Koop je een woning die al langer dan 2 jaar te koop staat, dan betaal je uiteindelijk 21% minder dan de oorspronkelijke vraagprijs.

Specifiek rapport van jouw eigen woning?  Cijfers over de gemiddelde Nederlandse woning, geven een algemeen beeld. Maar jouw woning is uiteraard geen gemiddelde woning. Wil je een betere schatting van wat jouw woning waard is? Op de website van Calcasa kun je voor € 19,95 een persoonlijk woningrapport laten opstellen. Ook zie je hoe de waarde van jouw woning overeenkomt met of juist afwijkt van andere woningen in Nederland.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie