Nieuws

Elke dag 250 inbraakpogingen

Inbraakmisère loopt uit de hand

donderdag 10 oktober 2013
Elke dag 250 inbraakpogingen

Er wordt fors meer ingebroken in Nederland. De afgelopen vijf jaar steeg het aantal meldingen met 40 procent, blijkt uit een rapport van brancheorganisatie het Verbond van Verzekeraars. Een direct aanwijsbare oorzaak is er voorlopig niet. Het Verbond kan slechts hameren op het voorkomen van inbraken. De verschillen per provincie zijn flink. De Randstad is opvallend genoeg niet de 'usual suspect' die je zou verwachten als het om criminaliteit gaat. Inwoners van Brabant en Limburg lopen het grootste risico op een inbraak. 

"Wij zijn verzekeraars, geen opsporingsdienst", zegt woordvoerder Rudi Buis als hem wordt gevraagd naar een mogelijke oorzaak van de stijging. "Maar het zou kunnen dat er in bepaalde regio's simpelweg meer inbrekers actief zijn. Er kan ook een verschil zitten in de energie die de politiekorpsen steken in opsporing. Er is geen enkelvoudige verklaring voorhanden, maar als optelsom zou het een verklaring kunnen zijn."

Steden met het hoogste inbraakrisico:

  1. Breda
  2. Almere
  3. Nijmegen
  4. Tilburg
  5. Eindhoven

Opvallend in dit lijstje is de oververtegenwoordiging van Zuid-Nederlandse steden. Ook daar is geen bewezen verklaring voor. "Het zou kunnen dat het zuiden wat meer rijkere regio's telt", zegt Buis. In de goedkopere wijken en buurten wordt over het algemeen minder ingebroken, omdat er minder te halen is. Dat zou dan ook meteen de verklaring zijn voor de afwezigheid van de grotere steden in de top vijf. De drie grootste steden zijn relatief veilig: Amsterdam op plaats 19, Den Haag 17 en Rotterdam komt op nummer 1

Slagingskans
De cijfers zijn afkomstig uit het Centraal Informatie Systeem (CIS) waarin de schadeclaims van alle verzekeraars in Nederland geregistreerd worden. Deze kennis deelt het Verbond met de politie, gemeenten en het Openbaar Ministerie. Samen ontwikkelen zij een aanpak om het aantal woninginbraken terug te dringen. Dat leidde onder meer tot De Week van de Veiligheid, die deze week plaatsvindt.

In deze week draait veel om de vraag: 'wat kun je zelf doen?'. Dat je het slachtoffer wordt van een inbraakpoging heb je niet in eigen hand. Wat je wel kunt beïnvloeden is de kans van slagen van een inbreker. Bijvoorbeeld door de beveiliging van je huis te laten voldoen aan de eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen.

In 2012 werden er 91.000 inbraakpogingen gemeld bij de verzekeraars. In ruim 60.000 van die gevallen slaagden de inbrekers erin om binnen te komen. Uit onderzoek van de politie blijkt dat het Keurmerk Veilig Wonen de kans op een geslaagde inbraak met 90 procent verlaagt. Sommige inboedel- en opstalverzekeraars geven hun klanten daarom een premiekorting wanneer de woning het keurmerk verdient. "Je ziet dat steden waarin de gemeente en politie veel werk maken van het Keurmerk, zoals Delft en Groningen, het aantal inbraken een stuk lager ligt", zegt Buis. Van alle steden met tenminste 50.000 huishoudens heeft Groningen relatief het laagste aantal inbraken per jaar.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie