Nieuws

Corporaties creëren starterswalhalla

Voormalig huurhuis misschien te aantrekkelijk?

maandag 21 oktober 2013
Corporaties creëren starterswalhalla

Woningcorporaties verkeren in zwaar weer. Ja, zelfs de organisaties met financieel bekwame bestuurders. Dat komt voornamelijk omdat ze sinds begin dit jaar meer moeten afdragen aan de overheid. Die tegenvaller zal in principe worden opgehoest door de huurders. Maar dat lukt slechts ten dele. De huren mogen namelijk niet te snel stijgen. Om toch over voldoende middelen te beschikken, verkopen de woningcorporaties massaal hun oudere woningen. Ze verkopen zelfs zoveel huizen, dat makelaars zich zorgen maken over het effect dat die dump heeft op de gemiddelde woningwaarde. Starters mogen zich opnieuw in de handen wrijven.

Een woningcoroporatie mag een huis verkopen met meer dan 10 procent korting op de WOZ-waarde van de woning. Die korting moet wel worden terugbetaald door de koper als die het huis op zijn beurt weer doorverkoopt. Bovendien moet hij de helft van de gestegen waarde bij verkoop delen met de verkopende corporatie. Onlangs heeft minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst die laatste regel zelfs verder versoepeld. Huishoudens met een inkomen beneden 38.000 euro per jaar mogen de winst zelf houden.

Terechte zorgen?
De huizen waar het om gaat bevinden zich grotendeels in de categorie 'goed-betaalbaar-voor-de-beginnende-huizenkoper.' In sommige, veelal stedelijke gebieden bestaat het aanbod van koophuizen in dat segment voor een derde deel uit voormalige corporatiewoningen. Omdat woningbouwverenigingen minder bang zijn om de prijzen naar de marktsituatie aan te passen, zal er ongetwijfeld een drukkend effect zijn op de waarde van deze huizen. Directeur van makelaarsvereniging NVM Ger Hukker is bezorgd om deze ontwikkeling. Het is de vraag in hoeverre zijn zorgen terecht zijn.

Alleen specifieke woningen
De huizen die woningcorporaties op de markt brengen zijn zeer specifiek. Ze hebben een vrij basaal comfortniveau en zijn vaak gesitueerd op plekken met voornamelijk andere huurwoningen. Het probleem speelt dus eigenlijk alleen in straten waar particulieren ook huizen te koop hebben staan.

Je kunt je daar als verkoper van een particuliere woning vrij simpel onderscheiden van een te koop staand huurhuis door te zorgen dat de woning instapklaar is. Een oud huurhuis heeft meestal behoorlijk wat te klussen. Een makelaar die regelmatig de verkoop van woningbouwhuizen begeleidt, zegt in het Financieel Dagblad dat de corporatieverkoop een extra dimensie geeft aan de koopmarkt. Het trekt kopers over de streep die anders wellicht niet gekocht hadden.

Toch klinken er ook waarschuwingen. Nu de woningmarkt steeds meer tekenen van herstel laat zien, bestaat de kans dat woningbouwverenigingen besluiten om nog veel meer huizen uit hun bestand te verkopen. Dat zou een stijgende prijsontwikkeling in het goedkopere segment langdurig in de weg staan. Anderzijds blijft daarmee de stelling overeind: starters hebben het maar goed deze jaren.  

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie