Nieuws

Zwart spaargeld tijdelijk boetevrij

Belastingontduikers nog éven buiten schot

dinsdag 3 september 2013
Zwart spaargeld tijdelijk boetevrij

Wie zich vorige week met een zak Zwitsers spaargeld bij de fiscus meldde, voelt zich flink bekocht. Vorige week betaalde je nog een fikse boete, maar met ingang van deze week kun je je tot 1 juli 2014 boetevrij melden. Deze vriendelijke regeling heeft te maken met een nieuw heffingssysteem, waardoor belastingontduikers straks zwaarder aangepakt zullen worden. "Daarna is het over met de coulance", aldus staatssecretaris Weekers van Financiën. Voorlopig krijgen zwartspaarders in ieder geval nog een aantal maanden om schoon schip te maken.

Vers terug van reces ontving de Tweede Kamer eerder deze week een voorstel voor een nieuw heffingssysteem. De hoofdzaak: goedwillende belastingbetalers krijgen voortaan eerder duidelijkheid van de Belastingdienst, terwijl fraudeurs harder aangepakt worden. Voor mensen die netjes hun belastingaangifte doen, betekent dit dat de aangifte vlotter afgehandeld en verder gedigitaliseerd wordt. Daarnaast wordt het makkelijker om tussentijdse wijzigingen door te geven, bijvoorbeeld voor het bijstellen van je huur-, zorg- of kinderopvangtoeslag.

Boete komt je duur te staan
Kom je de komende maanden vrijwillig met zwart geld over de brug, dan betaal je geen boete. Na 1 juli 2014 wordt de inkeerregeling flink aangescherpt. Zo kun je voortaan tot twaalf jaar na dato aangeslagen worden voor verzwegen inkomsten en spaargeld.

Ook worden de boetetarieven flink verhoogd. Zwartverdieners (belastingbox 1) betalen tussen juli 2014 en juli 2015 een boete van 10% over de ontdoken belasting, daarna wordt dat 20%. Voor zwartspaarders (belastingbox 3) geldt tot juli 2015 een boete van 30%, die daarna verhoogd wordt tot maar liefst 60%.

Inkeerregeling succesvol
De huidige inkeerregeling bestaat sinds 2009. Tot vorige week gold voor zwartspaarders een boete van 30% van de ontlopen belasting. Met een totale waarde van 3,1 miljard euro aan zwart geld heeft de staat in de eerste drie jaar zo 600 miljoen euro aan belastinginkomsten binnengeharkt. Nu je tijdelijk geen boete betaalt én er een boeteverhoging voor 2015 op de planning staat, is het aannemelijk dat er in de komende maanden nog een flinke bom geld gemeld zal worden.

Goed nieuws dus voor belastingontduikers met last van hun geweten. Natuurlijk betreft de versoepelde inkeerregeling niet zozeer coulance, alswel extra inkomsten voor de staat. Naar schatting zwerft er ongeveer 4,5 miljard euro zwart geld door ons land. Er staan nog eens 50 miljard Nederlandse euro's op buitenlandse bankrekeningen. Ook zónder boete zijn alle belastinginkomsten momenteel van harte welkom. En die vlotter afgehandelde en verder gedigitaliseerde belastingaangifte? Daar zijn we allemaal blij mee...

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie