Nieuws

Woningprijs stijgt voor tweede maand op rij!

Huis is 0,5% meer waard dan in 2012

vrijdag 20 september 2013
Woningprijs stijgt voor tweede maand op rij!

De prijs van een huis stijgt weer iets verder, naar € 215.092. Dit blijkt uit cijfers van het Kadaster. Goed nieuws want de cijfers van augustus hebben betrekking op een periode waarin er even geen impactvolle uitspraken door de politiek zijn gedaan. Geen onzekerheid dus qua politiek beleid. Mede door 'politieke stabiliteit ' durfden mensen weer te kopen en steeg de woningprijs en ook het aantal verkopen.

Niet alleen de woningprijs maar ook het aantal verkopen is gestegen met ruim 3% ten opzichte van vorige maand en maar liefst 19% ten opzichte van augustus 2012. Ook op dat terrein dus goed nieuws.

Geen nieuws = goed nieuws
Vaak gaat nieuws vooraf aan een wijzigende koers van de woningprijs. Makkelijker gezegd: neemt het kabinet een beperkende maatregelen (bijvoorbeeld het inperken van de hypotheekrenteaftrek of intrekken van een staterssubsidie), dan zie je vaak een spurt in de woningverkopen. Mensen willen dan nog even profiteren van de oude wetgeving. Omgedraaid: wordt een verruiming van de mogelijkheden aangekondigd, dan wachten mensen juist af tot die nieuwe maatregel ingaat.

Geleidelijke maatregelen
In dit geval deed een aantal politici duidelijke uitspraken dat er voorlopig geen stimulerende maatregelen zouden komen. De woningmarkt "moest zichzelf herstellen". De maatregelen die afgelopen Prinsjesdag aangekondigd werden (zie Maatregelen Deel 1 en Maatregelen Deel 2) en betrekking hadden op de woningmarkt, hadden eenzelfde strekking. De maatregelen hebben allen een geleidelijk karakter.

  • De maximale grens voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie gaat in 2016 terug naar de gemiddelde woningwaarde. In stapjes.
  • De hypotheekrenteaftrek gaat, wederom in kleine stapjes, terug naar maximaal 38%. Dat percentage bereiken we pas in het jaar 2041.
  • In 2018 mag je hypotheek maximaal 100% van de waarde van je woning zijn. Nu is dan nog 105%. Er gaat elk jaar een procentje af.

De maatregelen van het kabinet hebben dus een geleidelijk werking. Doel van die maatregelen is mede om geen shockeffect te weeg te brengen in de nog altijd fragiele woningmarkt. En dat zou mogelijk kunnen werken. De stijging van de woningprijs voor de tweede maand op rij en een hogere prijs dan 2012 is dan ook positief. Deze prijs kan mogelijk nog best iets dalen de komende maanden, maar grote inzinkingen lijken niet meer te verwachten.

Meer informatie ontvangen over de mogelijkheden, kansen en risico's van een (nieuwe) koopwoning kun je opvragen via onderstaande informatiekaart.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie