Nieuws

‘Stop de Sinterklaaspolis!’

Nieuwwaarderegeling autoverzekering ter discussie

vrijdag 6 september 2013
‘Stop de Sinterklaaspolis!’

De Sinterklaaspolis moet verdwijnen! Nee, dat is geen verzekering voor stoute kinderen die zich ondanks alles toch van een gulle pakjesavond willen verzekeren. Het zijn autoverzekeringen die tot drie jaar na aanschaf van een auto de nieuwwaarde uitkeren wanneer de auto gestolen wordt. Volgens een onderzoek van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) en het ministerie van Justitie werken deze regelingen fraude en diefstal in de hand. 'Eigenlijk zouden dergelijke polissen moeten verdwijnen', aldus de onderzoekers.

De term 'Sinterklaaspolis' duidt volgens het onderzoek op de ruimhartigheid van de vergoeding. Als de auto een dag voor het zijn vierde gebruiksjaar ingaat verdwijnt, betekent het dat de verzekerde het gehele aankoopbedrag terugkrijgt. Dat de nieuwwaarderegeling daarom een belangrijk onderdeel is van WA+ (beperkt casco)- en all-riskverzekeringen (volledig casco) toonde Wegwijs al eens aan in het volgende rekenvoorbeeld:

Verschillende vergoedingen
Je rijdt een Volvo V70 uit medio 2011 met een nieuwwaarde van € 46.395. Na twee jaar wordt de auto gestolen. De Volvo wordt helaas niet meer teruggevonden. De uitkering van de verzekering is afhankelijk van de voorwaarden. Het verschil tussen de voordeligste en onvoordeligste regeling bedraagt ruim € 15.000. 

Nieuwwaarderegeling - De verzekeraar betaalt de volledige aanschafprijs terug: € 46.395. De nieuwwaarderegelingen variëren overigens van 1 tot 3 jaar.

Afschrijvingsregeling  - De verzekeraar betaalt de nieuwwaarde min het in de polis vastgestelde
afschrijvingspercentage. In dit geval ontvang je zo'n € 38.000.

Dagwaarderegeling - De verzekeraar betaalt de dagwaarde. De dagwaarde wordt gebaseerd op het merk, model en de uitvoering in combinatie met de kilometerstand en de conditie. Afgaande op de BOVAG koerslijst, een goede conditie en een normale kilomterstand zal de vergoeding uitkomen op ongeveer € 30.000.

Nooit meer de nieuwwaarde?
Of deze aanbeveling ook werkelijk gerealiseerd wordt is niet aannemelijk. Althans, niet op de korte termijn. Een dergelijk ingrijpen in de markt is alleen gerechtvaardigd als er heldere cijfers beschikbaar zijn. De onderzoekers kunnen niet aantonen hoeveel verdwijningen door de eigenaar in scène zijn gezet om het aankoopbedrag terug te krijgen. Zelfs een schatting is niet voorhanden. Zonder die wetenschap is afschaffen slechts een schot in het duister.

De AVc pleit er ook voor om de verzekeringspremie nog meer af te stemmen op de kans dat de auto gestolen wordt. Op die manier zouden ook fabrikanten worden gedwongen om hun auto's beter te beveiligen. Is dat een juiste aanname? Dat een Volkswagen Golf vaker wordt gestolen dan een Dacia Sandero betekent niet dat de Dacia beter beveiligd is. Premieverschil naar risico is gebruikelijk en in principe geen slechte zaak, anderzijds is autodiefstal zeker niet alleen een probleem van het slachtoffer.

Van welke auto's zouden de kosten flink oplopen als de voorkeur van de dief leidend is voor de premie? In ieder geval de Duitsers. De complete top vijf van meest gestolen auto's in de eerste helft van 2013 bestaat uit Duitse auto's, respectievelijk Volkswagen, Mercedes, Opel, Audi en BMW. Hoogste nieuwe binnenkomer is Lexus. In 2012 werden van de Lexus RX400/450 precies twee exemplaren gestolen. Van januari tot en met juni 2013 waren dat er al 40. Omgerekend betekent het dat 1 op de 50 auto's van dit type in een half jaar tijd onrechtmatig van eigenaar is veranderd. Goed letten op je Lexus dus.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie